Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само една лъжичка: популярна подправка помага за понижаването на холестерола и захарта

17 ноември 2021, 09:41 часа

Само една препълнена чаена лъжичка пълнозърнеста горчица на ден помага да се понижат холестеролът и нивото на глюкоза в кръвта, са изяснили специалисти от британския университет Кардиф Метрополитън. Статията с резултатите от изследването е публикувана на сайта на университета.

В експеримент на учените взели участие 42-ма доброволци на възраст от 40 до 70 години. Всички те страдали от наднормено тегло, а някои имали диагностицирано затлъстяване или преддиабет.

Това е перфектната закуска, с която можем да регулираме кръвната захар

В продължение на 12 седмици доброволците всеки ден преди сън изяждали по една препълнена чаена лъжичка зърнена горчица от една марка и с еднакъв състав. След три месеца само при 14% от доброволците не се наблюдавали положителни промени – при 86% нивото на холестерол и/или глюкоза в кръвта съществено се снижило.

Както разказват изследователите, при някои от респондентите нивото на холестерол се снижило до безопасния горен предел, което съответства на резултат, постиган при продължителна лечебна диета. Нивото на глюкоза в кръвта се понижило при 24% от участниците.

Най-значим се оказал друг резултат – и при тримата участници с преддиабет в експеримента нивото на глюкоза се снижило до нормалните стойности.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес