Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбраха защо вирусът Зика може да предизвика микроцефалия

07 март 2016, 07:45 часа

Експерименти на култури стволови клетки помогнаха на учените да разкрият причините на това, защо заразяването на бременната жена с вируса Зика вероятно причинява микроцефалия у нейното дете. Оказва се, че вирусът заразява и убива „заготовките“ на клетките на мозъчната кора в ембриона, става ясно от статия, публикувана в сп. Cell Stem Cell.

"Това е едва първата крачка в изучаването на тази болест. Ние установихме, че вирусът Зика може да заразява тези стволови клетки в епруветката, от чиито аналози се формира кората на главния мозък по време на развитие на зародиша. И досега не знаем какво се случва с тях и все още не можем уверено да говорим за наличието на 100% връзка между микроцефалията и Зика", казва Хундзюн Сун (Hongjun Song) от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор (САЩ).

Сун и колегите му стигнали до този извод, като експериментирали с различни култури стволови клетки, аналогични на тези, които може да се срещнат в растящия човешки зародиш. Биолозите ги заразявали с вируса Зика и наблюдавали как се променяла тяхната работа.

Експериментите установили, че патогенът е способен бързо и лесно да прониква в особени клетки, които на по-късен стадий на развитие на зародиша се превръщат в клетки на мозъчната кора и да ги трансформират, както се изразяват биолозите – във "фабрика по производство на нови вирусни частици".

По думите на учените буквално три дни след въвеждането на вируса в културата от стволови клетки повече от 90% от бъдещите клетки на мозъчната кора били заразени. Тази зараза се съпровождала не само с изработване на гигантско количество вирусни частици, но и със сериозно нарушение в цикъла на живот на клетките, което водело до забавяне на техния растеж и делене, а също до масова гибел.

Причината за подобна масова зараза, както смятат изследователите, било това, че по някакви причини гените, защитаващи бъдещите неврони от зараза с вируси, били изключени на този стадий на развитие. Сега генетиците ще се опитат да разберат как може да се предотврати тяхната зараза, а също по-подробно да изучат последствията от проникването на вируса Зика в бъдещите неврони на кората.

Треската Зика се разпространява от комари и заразяването със Зика води до развитие на симптоми на треска, сърбежи и болки в ставите. Според статистиката на СЗО четирима от пет заразени възрастни хора не изпитват сериозни неразположения и като цяло треската рядко води до смърт.

От друга страна, както показват наблюденията на болни в Бразилия, жените, преболедували от Зика по време на бременност, често раждат деца със сериозни отклонения в развитието – микроцефалия и други деформации на черепа и скелета. Поради тази причина властите на Салвадор са призовали жените да отложат бременността с две години, докато медиците не се справят с вируса.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес