Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пържени яйца - никога НЕ ги яжте с тези 5 храни

26 февруари 2024, 13:54 часа
Реклама

Пържените яйца спокойно могат да се нарекат най-популярното ястие, което може да се приготви за няколко минути.

Много хора добавят различни съставки към тях, за да подобрят техния вкус, аромат и текстура. Но не всички съставки могат да се добавят, защото някои могат да повлияят негативно на вкуса и дори да представляват опасност за тялото, според здравния портал The Health Site. Списъкът с тях включва плодове, синьо сирене, люти сосове, морски дарове, кисели млечни продукти.

Храни, които не трябва да се ядат с пържени яйца

Плодове като ябълки или портокали не трябва да се комбинират с бъркани яйца. Комбинацията им може да доведе до стомашни проблеми.

Лекар: Едва ли предполагате за това свойство на яйцата

Докато сиренето е популярна добавка към бъркани яйца, сините сирена като Рокфор или Горгонзола могат да надделеят над естествения вкус на яйцата. Също така тази комбинация може да доведе до стомашни неразположения.

Добавянето на люти сосове може да надделее над естествените вкусове на яйцата и да прикрие всякакви други вкусове на добавените съставки. 

Морски дарове като скариди или калмари невинаги вървят добре с бъркани яйца. Техният специфичен вкус може да противоречи на вкуса на яйцата и да създаде нежелан ефект. Също така тази комбинация може да доведе до затруднено храносмилане. 

Добавянето на кисели млечни продукти (кефир или кисело мляко) към бъркани яйца може да доведе до отделяне и коагулация на белтъка, което прави ястието негодно за консумация. Също така ферментиралите млечни продукти могат да навредят на тялото.

Като част от балансираната диета, кошите яйца са отличен източник на висококачествени протеини и аминокиселини, които помагат за изграждането на мускули. Този продукт задължително трябва да присъстват в диетата на мъжете, занимаващи се със спорт. В допълнение, консумацията му помага за поддържане целостта на тъканите, подобрява мозъчната функция, понижава кръвното налягане и поддържа здравето на очите.

Поради богатата хранителна стойност и относително ниското съдържание на калории в яйцето, консумацията му помага да се отървете от излишните килограми. Чрез намаляване на производството на хормона на глада, закуската с пилешки яйца ви оставя да се чувствате сити за дълго време, без да предизвиква желание за междинни похапвания. 

Ползите от варените яйца се изразяват в положителния им ефект върху функционирането на нервната система, помагат в борбата с депресията, нервното изтощение и хроничната умора.

Активните компоненти в този продукт възстановяват здравата коса и кожа. Освен това яйцата могат значително да намалят риска от туморни образувания.

Лекар: Варете яйцата така, за да са най-полезни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес