Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помагат ли ябълките при киселини или е просто мит

02 октомври 2024, 23:54 часа

Киселините са неприятно усещане, което много хора изпитват след консумация на определени храни или напитки. Въпреки че има много препоръки за хранителен режим, който да помогне за намаляване на киселинния рефлукс, един въпрос често остава дискусионен – наистина ли ябълките могат да помогнат при киселини, или това е просто мит? Нека разгледаме какво казват експертите и как ябълките могат да повлияят на този често срещан проблем.

Какво причинява киселините?

Преди да се потопим в темата за ябълките, важно е да разберем какво всъщност води до появата на киселини. Киселинният рефлукс, познат още като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), се получава, когато стомашните сокове се връщат обратно в хранопровода, предизвиквайки неприятно парещо усещане. Храни като пържени ястия, продукти с високо съдържание на мазнини, както и газирани напитки често влошават това състояние. За да се предотвратят киселините, специалистите препоръчват избягването на тези храни и включването на такива, които подпомагат баланса в стомаха. Именно тук идват на помощ ябълките.

Какви храни ТРЯБВА да ядете при киселини?

Как ябълките могат да помогнат при киселини?

Ябълките, особено сладките сортове като червените и златните превъзходни, съдържат редица полезни вещества, които могат да помогнат при киселинен рефлукс. Един от ключовите елементи в тях е пектинът – тип разтворими фибри, които абсорбират стомашните киселини. Освен пектин, ябълките съдържат и два вида киселини, които действат неутрализиращо на стомашните сокове. Това прави ябълките идеален избор за хора, страдащи от киселини, тъй като те могат да помогнат за намаляване на симптомите.

ябълка

Освен това, ябълките са алкална храна, което означава, че могат да възстановят баланса на pH в организма. Когато нивото на киселинност в тялото е прекалено високо, алкалните храни, като ябълките, помагат да се неутрализират излишните киселини и да се намали дразненето на стомашната лигавица и хранопровода.

Кои ябълки са най-подходящи?

Не всички ябълки са еднакви, когато става въпрос за справяне с киселини. Според експертите, органичните червени и златни сортове са най-ефективни. Те са по-сладки, което допълнително ги прави подходящи за хора с киселинен рефлукс, защото сладостта им спомага за намаляване на стомашната киселинност. Тези ябълки са по-малко кисели от по-зелените сортове и могат да се консумират както в суров вид, така и в различни форми, като компоти или печени десерти.

Ядене на ябълки късно вечер - ползи и недостатъци

Дали ябълките наистина са решение?

Въпреки че ябълките могат да помогнат при киселини, важно е да се отбележи, че те не са универсално решение за всеки. Някои хора могат да изпитат облекчение на симптомите след консумацията на ябълки, докато други може да не усетят значителна разлика. Това зависи от индивидуалната поносимост и състоянието на стомаха. Включването на ябълки в диетата, особено като част от балансиран и здравословен хранителен режим, е полезно, но за хроничните случаи на киселинен рефлукс е добре да се консултирате с лекар.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес