Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е да се ядат маслини всеки ден?

15 юли 2024, 14:04 часа

Маслините обикновено се използват за красива декорация на храна и напитки. Много хора изобщо не ги харесват. Въпреки това маслините имат висока хранителна стойност и имат положителен ефект върху здравето, съобщава Health Shots.

Добре ли е всеки ден да се ядат маслини? 

„Маслините имат много ползи за здравето, тъй като са богати на витамин Е и други антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания. Те също са добър източник на витамин А, мед, калций, желязо , и витамин Е“, се казва в материала.

Какви скрити ползи имат костилките от маслини

Освен това маслините са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на здравословни мазнини. Те могат да намалят рисковете от хронични заболявания и да подобрят здравето на сърцето. Те могат да се консумират цели, нарязани или пасирани. Също така могат да се използват като гарнитура или съставка в различни рецепти.

Други ползи за здравето от маслините

Консумацията им намалява рисковете от болестта на Алцхаймер и свързаните с мозъка заболявания. Олеоканталът в маслините и зехтина също е свързан с намален риск от болестта на Алцхаймер и други заболявания, свързани с мозъка. Това вещество помага за изчистването на бета-амилоидните плаки, отговорни за нарушената клетъчна функция в мозъка. Проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, показва, че фенолните съединения, присъстващи в маслините, намаляват риска от развитие на леко когнитивно увреждане.

Консумацията на маслини и зехтин помага за подобряване на здравето на кожата. Антиоксидантните, витаминните и антибактериалните свойства на зехтина го правят полезен за кожата, се казва в проучване, публикувано в Nutrients. Зехтинът помага при преждевременно стареене, овлажнява кожата и подобрява нейното състояние.

Зехтинът може да се използва и като овлажнител, ексфолиант, средство за премахване на грим от очите, маска за лице, средство за отстраняване на бръчки и масло за белези. Възможно е обаче да не е подходящо за всеки и може да причини дразнене на кожата при някои хора. Важно е да използвате висококачествен сертифициран зехтин и да направите пластир тест преди нанасяне върху кожата.

Според проучване, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, консумацията на маслини и зехтин може да подобри здравето на костите, тъй като може значително да помогне за минералната плътност на костите и биомеханичната здравина на костите. Полифенолите, присъстващи в маслините, помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Може също така да намали риска от фрактури на костите.

Колко маслини може да изядете за един ден?

За да донесат възможно най-много ползи за здравето, е достатъчно да ядете 16-24 малки или средни маслини на ден, не можете да ядете по-голямо количество от това. Те могат да се ядат по всяко време на деня, но най-доброто време за консумация на маслини е преди лягане. Те също могат да ви помогнат да спите по-добре.

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес