Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна ли е бирата за организма - отговор от ендокринолог

10 октомври 2024, 22:40 часа

Бирата, както всеки друг ферментирал продукт, може да подобри чревната микробиота, но няма много добър ефект върху здравето като цяло, каза диетологът-ендокринолог д-р Алена Барредо. 

Как бирата влияе на организма?

Лекарят споделя, че според проучване, проведено от португалски учени, пиенето на 300 милилитра бира дневно в продължение на един месец увеличава броя на полезните бактерии в червата. Според нея тези данни може наистина да са верни, тъй като бирата е продукт, получен чрез ферментация. Напитката съдържа още полифеноли и фенолна киселина – вещества, които влияят положително на растежа на полезните бактерии. 

Лекар: Какво се случва с холестерола, когато пиете бира?

„Ясно е, че всеки ферментирал продукт, не само бирата, може да подобри чревната микробиота, да увеличи растежа на полезни бактерии – лактобактерии и бифидобактерии, и като цяло това е естествено“, казва д-р Баредо.

В същото време ендокринологът обръща внимание на факта, че проучването не е взело предвид някои важни подробности, например какво ще се случи, ако доброволците увеличат дневната доза алкохолна напитка. Не е известно и как бирата влияе на гъбичната среда, която се размножава най-активно във въглехидратна среда. Също така, според експерта, учените не са изследвали промените в биохимичните показатели по време на експеримента, като захар, холестерол, липиден и въглехидратен метаболизъм.

Д-р Баредо подчертава, че бирата може да има положителен ефект върху микробиотата, но е малко вероятно да има положителен ефект върху здравето и метаболитните параметри. Освен това тя призова да не забравяме за появата на зависимост при пиенето на алкохол.

„Биреният алкохолизъм вече не е рядкост в нашите реалности и като цяло е често срещано заболяване“, казва експертът.

Пристрастяването към бира е различно от другите форми на алкохолизъм. То се развива по-бавно и е по-малко забележим за другите - това се дължи на по-ниската сила на бирата в сравнение с други алкохолни напитки. Често пациентът и семейството му не виждат проблем в пиенето на бира всеки ден.

Характеристики на зависимостта от бира:

  • Поддържане на способността за изпълнение на работни задължения - почти винаги бирен алкохолик може да изпълнява задълженията си;
  • Запазване на морално-етичните стандарти и интелигентност - личностна деградация се наблюдава доста рядко;
  • Поддържане на нормална социализация - пациентът често остава пълноправен и дори полезен член на обществото.

Посочените по-горе характеристики на бирения алкохолизъм позволяват на пациента и неговите близки да вярват, че постоянната консумация на тази алкохолна напитка не е пристрастяване, а напълно контролиран процес, който не вреди на човека: неговата кариера, личен и социален живот.

"Едва след развитието на стабилна физическа зависимост и значително повишаване на толерантността към алкохола, пациентът с бирен алкохолизъм и неговите близки започват да усещат наличието на проблем, както и да виждат пагубното му въздействие върху живота", казва още специалистът.

Вредно ли е пиенето на бира всеки ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес