Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

29 юни 2024, 07:41 часа

Близкото до високата граница кръвно налягане не във всеки случай вади на показ симптомите си. И обичайно си нямаме идея, че сме поставени на изпитание от него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишените му стойности и стават жертви на много кофти усещания. Но реалността е, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Медицинските лица обикновено ни увещават да го държим под око внимателно, но в реалността общо взето не се получава по този начин - ако се чувстваш във форма, не ти хрумва, че би могъл да имаш проблем със физическото здраве. 

Реклама

Да страдаш от високо кръвно обаче никога не е доживотна присъда.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва във всекидневието. Често срещаните фактори са по-голямо тегло, застояла физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, повече цигари, превишаване на лимитите с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и в определени случаи генетична обремененост. Задължително е като се мине 43 годишна възраст да започнете да се самонаблюдавате значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е ключово да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от вида, които страдат от повишено налягане не толкова често. Без значение от кои сте обаче е уместно да сте наясно кои са скритите трикове, които ще ви дадат предимство да редуцирате нивото на кръвното за недълго време. И то в стаята. Тези особено полезни тактики не са заместител на докторската работа, но могат да се окажат от полза в най-напечения етап. Добре е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те са изключително полезни при различни здравни беди.

 Ефектът на канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  въздействаща и приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от неизмеримо полезни за физическото ви състояние лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и в последна сметка благоприятства кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Налейте малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Добре е за вкус да прибавите лъжичка мед. Подобна освежаваща напитка работи до няколко минути.

• Най-добрият помагач

В домашната медицина, чесънът има престижна роля с толкова много предимства, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-мощните природни антибиотици. Сваля високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, по-скоро пробвайте с малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Обезателно обаче го приемайте суров. 

• Интересен трик

Съществува един важен трик, който бихте могли да изпробвате. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това нещо се прави 8-10 пъти за всяко ухо. Още една ключова точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. В тази точка бихте могли да проведете разтриване. 

• Хибискусът - начин на употреба

Ако съществува билка, която да е естествен съюзник в битката против високото кръвно налягане, това непременно е страхотният чай от каркаде. Това е един от могъщите домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още широк набор полезни свойства. Поради начина, по който влияе на нервите, поема функцията и на антидепресант. Освен това засилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Опитайте този тип дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние въздишаме. Затова първо отпуснете тялото и съзнанието. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да се получи добре бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в този долен праг за още четири секунди. И го повтаряйте непрекъснато. Ще са ви необходими 5 минути, а може и повече. Така се оказва ефект на притока на кръв към тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Изстудяване на ръцете

Тук са ефективни два варианта, които да включите в борбата с хипертонията. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за две-три минути и при всяко положение може да усетите добър ефект. Другата ефикасна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Пийте и този чай

Ментовият чай действа много добре на нервите, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той винаги може да тушира кръвното и благодарение на него да преживеете жадуваното облекчение.

• Ако има човек до вас...

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Ключовите места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да преминава с пръстите надолу към лопатките. 

• Млякото с коприва е страшно полезно

Дойде време и за нещо страшно полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с сто-двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Най-важното - накратко

Всичко предложено досега върши перфектна работа в изненадващите ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да разгледате този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги включите в ежедневието ви правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще е ход напред в сражението с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Приятни разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 30-40 минути на ден за тези физически занимания. 

- Време е за полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Отговорно се вгледайте в диетата си, дайте си сметка кое ви е проблем за здравето и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обикновено е пресолена. Разчитайте повече на печката у дома. 

- Статистиката е показала, че, пациентите, които са жертви на високо кръвно, поглъщат алкохол над необходимото. Таванът всъщност е не повече от бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако се качита над тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви оказват проблеми с кръвното. 

- Големият стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Поставете си задачата да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Работете по тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес