Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко шоколад може да ядете на ден?

12 юли 2024, 13:00 часа

Колко шоколад можете да ядете на ден? Млечен или черен е по-добре да ядете? Възможно ли е да ядете това лакомство всеки ден и вярно ли е, че тъмният шоколад е по-полезен? Порталът The Health Site дава отговор на тези въпроси, позовайки се на научни експерти.

Възможно ли е да се яде шоколад всеки ден?

Шоколадът, консумиран всеки ден не е вреден за здравия човек, но всичко зависи от дозировката и състава.

Лекар: Всички вярват в този мит за шоколада, но това не е така

За най-здравословен се смята черният шоколад, който съдържа поне 60% какао. Какаовите зърна в лакомството са богати на фибри и магнезий - те насърчават отделянето на ендорфини и серотонин и помагат да устоите на стреса. Затова дори малко парче черен шоколад може да ви помогне да се успокоите и да се почувствате по-добре.

Но в същото време трябва да се помни, че какаото съдържа кофеин и повишава кръвното налягане. Например, консумацията на 40 грама черен шоколад се равнява на чаша силно кафе.

Най-добре е да избягвате млечен шоколад и сладкиши преди лягане – те са с високо съдържание на захар и мазнини и освен, че влияят негативно на зъбния емайл, увеличават и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Колко шоколад можете да ядете на ден?

Дневната норма за възрастни без здравословни проблеми е 30-50 гр черен шоколад, съобщава изданието, позовавайки се ба диетолози. При висока физическа активност това количество може да се увеличи 1,5 пъти. Нормата за млечния шоколад е още по-малко – не повече от 20 гр на ден, според изданието Lofficiel.

Можете да ядете шоколад по всяко време на деня, основното е да не ядете цялото блокче наведнъж - разпределете разрешеното количество на няколко хранения, съветват диетолозите.

Възможно ли е да напълнеем от черен шоколад?

Мит е, че черният шоколад не ви кара да напълнявате. За да отслабнете, трябва да изгорите повече калории, отколкото ядете, и това правило работи по същия начин с шоколада, както и с други храни. Тоест, ако сте яли повече от нормалното, теглото ще ви ще се увеличи. Това означава, че ако ядете твърде много шоколад, можете също да напълнеете от него.

Също така е важно да запомните, че шоколадът с ядки, стафиди и други добавки, като пралина или хрупкав карамел, е по-калоричен от класическия шоколадов блок.

Що се отнася до белия шоколад, по-добре е да не го ядете изобщо. Този продукт е направен от какаово масло с добавка на мляко на прах, големи количества захар и ванилин, често се добавят вредни растителни мазнини, но в белия шоколад няма здравословна какаова маса.

Не за мозъка: Ето за кой орган е най-полезен шоколадът

Важно: Статията не замества балансираното хранене и оконсултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес