По колко пъти на ден трябва да се хранят диабетиците?

4784
По колко пъти на ден трябва да се хранят диабетиците?
Снимка: iStock

Ако имате диабет, трябва да следвате специална диета през целия си живот. Доктор Наталия Денисова подчертава, че е важно хората с това заболяване да се хранят пет пъти на ден, включително две закуски, обяд, лека закуска и вечеря.

За готвене се препоръчва използването на щадящи методи на топлинна обработка като варене, задушаване, печене и готвене на пара.

Диета за диабетиците 

Пациентите с диабет трябва напълно да изключат от диетата следните продукти: сладкиши, направени от бутер тесто и маслено тесто, сладкиши, торти, мазни бульони, колбаси, пушени меса, осолена риба, грис и оризови зърнени храни, грозде, стафиди, фурми, райска ябълка , банани, захар, мед, конфитюр, сладкиши, сладолед, газирани напитки и сокове.

Лекар: Какво трябва да включва най-добрата закуска при диабет

Диетологът споделя кои храни понижават и стабилизират нивата на кръвната захар.

„За хората с диабет е важно да включват в диетата си храни, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и осигуряват на тялото основни хранителни вещества“, казва специалистът.

Спанак, зеле, броколи и други зеленолистни зеленчуци са богати на витамини, минерали и фибри. Те помагат за контролиране на кръвната захар и поддържат цялостното здраве. 

Боровинките, ягодите, малините и други горски плодове съдържат антиоксиданти, витамини и фибри, което ги прави отличен избор за диабетици. Освен това имат нисък гликемичен индекс.

Пълнозърнестите овесени ядки, киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб са богати на фибри, които помагат за стабилизиране на кръвната захар и подобряват храносмилането. 

Фасулът, лещата и грахът са отлични източници на протеини, фибри и сложни въглехидрати. Те помагат да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни и запазват ситостта за дълго време.“ 

Бадемите, орехите, семената от чиа и ленените семена съдържат здравословни мазнини, протеини и фибри. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Сьомгата, скумрията, сардините и други мазни риби са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението и поддържат здравето на сърцето, което е особено важно за хората с диабет.

Нискомасленото, натурално кисело мляко и кефир съдържат пробиотици, които могат да подобрят здравето на червата и да подкрепят имунната система.

Авокадо - този плод е богат на здравословни мазнини, фибри и с ниско съдържание на въглехидрати, което го прави отличен избор за поддържане на нивата на кръвната захар.

Цитрусовите плодове като портокалите, грейпфрутите и лимоните са богати на витамин С и фибри, които помагат за укрепване на имунната система и поддържат здравето на сърцето.

"Зехтинът е здравословен източник на мононенаситени мазнини, които могат да подобрят инсулиновата чувствителност и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовното включване на тези храни във вашата диета може да помогне на хората с диабет да управляват състоянието си и да поддържат цялостното си здраве“, казва диетологът.

5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com