Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко ябълки на ден намаляват риска от кръвни съсиреци?

19 октомври 2024, 13:36 часа

Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург коментират кои са продуктите, които ефективно предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и посочват ябълките сред тях.

Ябълки за намаляване на риска от кръвни съсиреци

"Кръвните съсиреци се образуват, когато кръвта има тенденция да се сгъстява. Те причиняват нарушаване на правилното кръвообращение и доставката на кръв до органи, включително такива важни като бъбреците, белите дробове, сърцето и мозъка. В случаите, когато се образуват големи кръвни съсиреци, съществува риск от пълно запушване на кръвоносните съдове и артериите, което е изпълнено с появата на състояния, свързани с риск от преждевременна смърт, като инфаркт на миокарда или белодробна емболия", казва д-р Сергей Агапкин.

Кои ябълки са най-полезни за възрастните хора?

Експертът споделя, че яденето на определени храни може да помогне за предпазване от сгъстяване на кръвта и кръвни съсиреци. Една от тях са ябълките.

„Ябълките съдържат веществото кверцетин, което действа противовъзпалително и укрепва съдовата стена. Една ябълка на ден намалява риска от образуване на кръвни съсиреци с 3 процента“, споделя д-р Сергей Агапкин.

Говорейки за това какви други храни могат да бъдат полезни за предотвратяване на кръвни съсиреци, д-р Гинзбург съветва включането на чесън в диетата. Според него консумацията на чесън, освен ефекта за предотвратяване на съсирването на кръвта, има и противовъзпалителни и антистареещи свойства. По-специално, този продукт подобрява защитата срещу сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите посочват зелето, шоколада и мазната морска риба (включително херинга, цаца и сардини) като други храни, които намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. Освен това, според експертите, е важно всеки ден да се пие достатъчно чиста течност без захар - вода, чай, настойки от плодове.

Диетичните фибри в ябълките са пребиотици, които са изключително важни за поддържане на броя на полезните микроорганизми в лумена на стомашно-чревния тракт. „Добрите“ бактерии, получавайки необходимите хранителни вещества, инхибират растежа и размножаването на патогенната флора. При адекватен качествен и количествен състав на микробиоценозата се подобрява липидният метаболизъм, инхибира се хроничното възпаление на чревната стена и се осигурява допълнителна защита на съдовата стена на артериите от атеросклеротично увреждане.

"Плодът е богат на кверцетин, който блокира синтеза и освобождаването на редица възпалителни вещества, които предизвикват патологични промени в телесните клетки. Има някои научни доказателства, че кверцетинът причинява обратното развитие на съществуващи ракови тумори. Изследвания на американски учени показват, че консумацията на ябълки води до ниска честота на злокачествени тумори на всички органи. Подобни резултати демонстрират и трудовете на австралийски специалисти. Установено е, че приемането на 100 грама ябълки на ден намалява риска от рак с 36%", казва д-р Гинсбург.

Експерт: Направете това с ябълките, за да премахнете пестицидите

Важно: Статията не заместеа балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес