Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Перфектни рецепти-чудо за туширане на високото кръвно - опитайте ги веднага

24 август 2024, 07:41 часа

Близкото до високата граница кръвно налягане не непременно прави видими симптомите си. И обичайно си нямаме ни най-малка идея, че сме поставени на изпитание от него. Сред нас има хора, които са свръхчувствителни към повишените му стойности и стават жертви на много кофти усещания. Но реалността е, че преобладаващата част могат да не осъзнаят години наред, че страдат от него. Докторите редовно ни убеждават да го държим под око внимателно, но в реалността общо взето не се получава по този начин - в случай, че се чувстваш във форма, не предполагаш, че може да се окажеш с проблем със здравословното състояние. 

Да страдаш от високо кръвно обаче в никакъв случай не е присъда доживот.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва в начина си на живот. Неблагоприятните фактори са по-високо тегло, минимална физическа активност, вредна за здравето диета, непрекъснато пушене, ежедневни прекалявания с алкохола, нервно напрежение, диабет, развиване на хронични болести и в някои случаи генетична обремененост. Определено трябва като се превиши 45 годишна възраст да започнете да се самонаблюдавате значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които правят кризи неочаквано и рядко. Сред които и да сте обаче е хубаво да сте наясно кои са скритите чалъми, които ще ви дадат предимство да редуцирате нивото на кръвното четвърт до половин час. И то докато сте у дома. Тези особено полезни тактики не отменят медицинската работа, но могат изключително нужни в най-напечения миг. Добре е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те са изключително полезни при безчет здравни беди.

 Ефектът на канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  много приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката включва страшно полезни за физическото ви състояние лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и определено благоприятства кръвното налягане. Ето нещо бързо и ефективно. Налейте малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. За да стане съвсем хубаво сложете и лъжичка мед. Подобна благоуханна смес работи до няколко минути.

• С чесън към добро здраве

В домашната медицина, чесънът изобилства от толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е приет като един от най-класическите природни антибиотици. Редуцира високото кръвно, справя се чудесно с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, може да заложите на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. Обезателно обаче го приемайте суров. 

• Малка хитрина

Съществува един любопитен трик, който бихте могли да изпробвате. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това нещо се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. На това място бихте могли да проведете разтриване. 

• Магическото каркаде

Ако съществува билка, която да е тотален помощник в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е страхотният чай от каркаде. Това е един от добре проверените домашни прийоми за редуциране на вашето кръвно. И всъщност, има още широк набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психиката, е изключително добър антидепресант. Доказано е, че подсилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Опитайте този тип дишане

Знае се, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние обикновено въздишаме. Затова като за начало отпуснете тялото и ума. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да го направите правилно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте по този начин за още четири секунди. И пак отначало. Продължавайте около 5-8 минути, а може и повече. Така се подпомага притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са от полза два варианта, които да включите в борбата с хипертонията. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и може да забележите благоприятен ефект. Другата надеждна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Имайте го обаче предвид - не трябва водата да е близо до ледената, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Повече мента

Ментовият чай действа много добре на нервите, сърцето и за хипертоничното кръвно налягане. Той значително може да тушира кръвното и благодарение на него да усетите жадуваното облекчение.

• Помощ от приятел

Ако някъде около вас има някой, попитайте го дали може да ви напражи хубав масаж. Важните места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да финишира надолу към лопатките. 

• Един страхотен микс

А ето нещо свръх полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с около две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Полезните навици - ето ги

Всичко събрано до този момент върши перфектна работа в изненадващите ситуации. Обаче, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да приложите този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки успешен цикъл по изгаряне на мазнини ще е ход напред в битката с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Чести разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 10-20 минути на ден за тези физически занимания. 

- Време е за полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Отговорно обмислете диетата си, разберете кое ви е проблем за здравето и го заличете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Включвайките котлона и гответе вкъщи. 

- Знае се, че, пациентите, които са жертви на високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Максимумът всъщност е не повече от бира на ден или най-много чашка вино. Ако надвишите тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Непрекъснатият стрес е един от класическите фактори. Постарайте се да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Ще се справите с тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес