Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване преди празниците - лекар разкри защо е вредно

06 декември 2023, 16:35 часа

Желанието да отслабнете за Нова година е изпълнено със сериозни проблеми и последствия за здравето.

Отслабване преди Нова година - защо е вредно

Особено засегнати са черният дроб и стомашно-чревният тракт. Това изявление направи руският лекар Екатерина Ладигина. Експертът отбелязва, че бързата загуба на тегло е стрес за тялото. В резултат на това нашият организъм става по-уязвим към вируси и бактерии. Възможно е да се появят и други сериозни смущения в тялото, които само ще донесат допълнителни проблеми с благосъстоянието. 

Лекарят отбелязва, че изключително бързата загуба на тегло е свързана с небалансирана диета, а дефицитът на полезни елементи се отразява негативно на състоянието на косата, кожата и ноктите.

Отслабване без диета: Лекар разкри как да отслабнете с 5 кг до Нова година

Възможен е хормонален дисбаланс, отпусната кожа и поява на бръчки. Това не са всички негативни последици. Д-р Ладигина добавя, че рискът от депресия и пристрастяване към храна се увеличава.

В заключение специалистът отбелязва, че затова е важно да се спазва умереност във всичко. Диетата трябва да бъде балансирана и правилна. Ако искате да отслабнете, тогава трябва да го направите постепенно, без стрес за тялото.

Какви са рисковете от бърза загуба на тегло?

Бързото отслабване създава физически проблеми за тялото и организма като цяло. И така, бързото отслабване означава да се сблъскате с:

  • Появата на камъни в жлъчката. Срещат се при 12-25% от хората, които губят голямо количество тегло за няколко месеца;
  • Дехидратация, която може да се избегне чрез прием на много течности;
  • Електролитен дисбаланс, който рядко може да бъде животозастрашаващ;

Други странични ефекти от бързата загуба на тегло включват:

  • главоболие
  • раздразнителност
  • умора
  • замаяност
  • запек
  • менструални проблеми
  • косопад
  • загуба на мускулна маса

Опасностите от бърза загуба на тегло нарастват с времето, прекарано на диета. Спазването на диета с ниско съдържание на протеини е особено рисковано.

Бързата загуба на тегло и диетите могат да имат не само изборените негативни последици, но и да доведат до затлъстяване. Поради тази причина много нискокалоричните диети се считат за разумен вариант за отслабване за хора със затлъстяване.

Гладуването със сигурност не е добра идея. Но при напълно здравите хора ограничаване на калориите за кратък период от време едва ли ще навреди. В диетата задължително трябва да присъстават протеини (70 до 100 грама на ден).

Още: Отслабване след 50 години: 4 неща, които трябва да направи всяка жена

Важно: Статията не заместв балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес