Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От банани до мента: 6 храни, които спират действието на вашите лекарства

22 юни 2024, 11:00 часа

Дори познатите и напълно здравословни продукти могат да превърнат вашето лекарство в боклук. Ето няколко вида храни, които не трябва да се комбинират с лекарства. Опитайте се да запомните този списък.

Цитруси

С какво е по-добре да не се комбинира: статини, антидепресанти, блокери на калциевите канали.

Какво не е наред със сока от грейпфрут? Факт е, че много лекарства се обработват в червата и черния дроб с помощта на ензима CYP3A4, който обикновено намалява количеството на лекарството, което навлиза в кръвния поток. А цитрусовите плодове съдържат съединение, наречено фуранокумарин, което пречи на CYP3A4 да върши работата си. Освен това, концентрацията на това вещество е особено висока в соковете.

В резултат на това в кръвта навлизат повече активни вещества, отколкото производителят е предвидил. И това е изпълнено с неприятни странични ефекти. Може да се появят главоболие, световъртеж, хипотония, замъглено зрение, ускорен пулс, умора и проблеми със съня.

Внимавайте с храната, ако приемате тези лекарства

Мляко

С какво не трябва да се комбинира: антибиотици.

Млечните продукти могат да намалят усвояването на много антибиотици. Някои лекарства от този тип се свързват с калция в млечните продукти, образувайки вещество, което тялото не може да усвои. В резултат на това, антибиотиците действат много по-зле.

Храни с високо съдържание на фибри

С какво не трябва да се комбинира: лекарството за щитовидната жлеза левотироксин.

Като цяло фибрите са много важни за здравословното храносмилане. Въпреки това, продуктите с големи количества диетични фибри могат да намалят ефективността на левотироксина.

Фибрите се свързват с лекарството, докато то преминава през червата, причинявайки по-слабото му усвояване.

Ето защо лекарите препоръчват прием на левотироксин на празен стомах и поне 60 минути преди хранене.

5 храни, които разреждат кръвта като лекарства

Банани

С какво да не се комбинират: Лекарства за високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност, известни като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).

Основната задача на лекарства от този тип е да задържат възможно най-много калий в бъбреците. А бананите, както знаете, съдържат много от този микроелемент.

При някои хора комбинацията от банани и лекарства за ACE може да доведе до твърде високи нива на калий в организма.Това ще доведе до слабост, повишена умора и неправилен сърдечен ритъм.

Инстантни зърнени култури

С какво не трябва да се смесват: антибиотици.

Производителите се опитват да направят инстантните зърнени храни по-здравословни и често добавят допълнително желязо, цинк и магнезий. И всичко би било наред, но тези вещества могат да намалят усвояването на антибиотиците.

Според лекарите, ако ядете зърнени храни, обогатени с желязо или минерали, докато приемате антибиотик, това може да намали усвояването на лекарството с до 64%.

Ментови бонбони без захар

С какво да не се комбинира: противозачатъчни хапчета, съдържащи само прогестерон.

Подсладителят сорбитол често се добавя към ментови бонбони без захар. Заради това такива таблетки за смучене често могат да имат слабителен ефект. И заради диарията усвояването на контрацептивите е по-лошо.

Това може да означава, че в тялото ви не влизат достатъчно хормони, за да може лекарството да си свърши работата. В резултат на това съществува риск от нежелана бременност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес