Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

15 май 2024, 08:54 часа
Реклама

Поддържането на здравето на сърцето изисква ниски нива на мазнини или т.н. холестерол в кръвта. Лошият холестерол причинява сгъстяване на кръвта, което създава предпоставки за блокиране на кръвоснабдяването на мозъка, сърцето, крайниците или бъбреците. Това може да причини не само сърдечен удар, но и исхемия или преждевременна смърт. Прочетете по-долу съветите на специалистите за понижаване на холестерола.

Още: Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Ограничете мазнините от животински произход

Експертите казват, че за да намалите холестерола, трябва да избягвате мазнините от животински произход, преработените меса, червеното месо с мазнина или птичето месо с кожа. Също така, за да намалите холестерола, трябва да избягвате пълномаслените млечни продукти, които също допринасят за повишаване на лошия холестерол.

Повече фибри

Храните, богати на фибри, помагат за понижаване на холестерола. Избирайте овес, смляно ленено семе, ечемик, бобови растения, плодове и кореноплодни зеленчуци.

Зеленчуци

Експертите казват, че човек трябва да има поне едно изцяло зеленчуково хранене веднъж седмично. Това включва боб или леща, които осигуряват протеини на растителна основа.

Пазете се от въглехидратите

Проучванията показват, че ниската консумация на въглехидрати помага не само за намаляване на теглото, но и за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Избирайте овесени ядки, боб, леща и плодове, които осигуряват много енергия, но и ви засищат.

Отслабване

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, ангажирайте се по-сериозно, за да отслабнете. Последното помага за намаляване на лошия холестерол и има положително въздействие върху здравето.

Движете се повече

Експертите препоръчват до 90 минути физическа активност на ден, като най-малкото, което може да направите е да ходите пеша. Физическите дейности повишават сърдечния ритъм и използват много мускули.

Внимавайте с темпото

Физическата активност трябва да е с умерена интензивност, а след това да се премине към високоинтензивни упражнения 2 пъти седмично.

Бъдете постоянни

Ключът към успеха на една диета или режим на упражнения е последователността. Ако извършвате физическа активност редовно и без прекъсване, нивото на триглицеридите ви ще спадне с поне 24%.

Още: Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес