Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Облекчаване на запек и лошо храносмилане с 2-минутен масаж на стомаха

24 юни 2024, 05:00 часа

Този успокояващ масаж при болки в стомаха ще облекчи неприятните ви усещания, независимо дали страдате от лошо храносмилане или запек. Освен това той може да подобри храносмилането ви в бъдеще.

Реклама

Още: 10 лесно достъпни храни, които имат лечебна сила

Преди да започнете да обвинявате за проблемите си с корема прекалено бързото хранене, помислете дали не се чувствате допълнително стресирани. Може би ви предстои голяма презентация в работата или сте стресирани от разчистването на дома. Стресът може да е истинската причина за болките в стомаха, тъй като може да доведе до възпаление на червата. Тези чувства могат също така да накарат коремните ви мускули да се напрягат, което още повече затруднява храносмилането.

Едно от препоръчаните от експертите решения е да направите бърз двуминутен масаж на корема си, преди да се нахраните. Благодарение на връзката между мозъка и червата тази практика кара ума и тялото ви да преминат в режим "почивка и храносмилане", пише в блога си диетологът Маккел Хил, магистър по медицина. По същество казвате на тялото си: "Добре, време е да се успокоим и да се подготвим за храносмилането".

Сега, когато тялото ви е подготвено за храната, практикувайте съзнателно хранене при всяка вилица. Храносмилането започва в устата, така че седнете, яжте бавно и без разсейващи фактори като екрани, наслаждавайте се на храната и отпивайте между хапките, за да помогнете на тялото си да разгради храната по-добре. Разумното хранене ще ви помогне да предотвратите и емоционалното хранене.

Масаж при разстроен стомах

Намерете удобно място и легнете по гръб. Коленете ви трябва да са сгънати, а стъпалата трябва да са хоризонтални.

Масажирайте корема си с двете ръце, като извършвате кръгови движения. Редувайте използването на върховете на пръстите и на дланите си. Работете от лявата към дясната страна на корема си, преди да преминете към долната част на гръдния кош.

Още: Може ли приемът на витамин C да предизвика алергии

Продължете тези движения в продължение на две минути, като прилагате лек натиск върху областите, които се чувстват болезнени или чувствителни. Можете да спрете, след като възпалените участъци се отпуснат.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес