Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ноктите на ръцете разкриват дали страдате от анемия

17 август 2024, 19:10 часа

Ноктите на краката и ръцете са продължение на вашата кожа, като косата. Те са образувани от кератин, здрав материал, който расте в посока на върха на пръста ви в твърда плоча. Кутикулата (ивицата кожа, покриваща връзката между кожата и нокътя) предлага допълнителна защита срещу нараняване и инфекция.

Вижте още: Учените: Хората остаряват скорострелно на тези 2 възрасти

Следете всички промени във външния вид и структурата на ноктите си – те могат да дадат важни указания за вашето здраве. Ето някои ключови неща, за които трябва да внимавате.

Нокти с форма на лъжица

Ноктите на краката и ръцете ви трябва да имат лека изпъкнала извивка без никакви хлътвания или вдлъбнатини в тях. За разлика от това, койлонихията е състояние, при което нокътят е вдлъбнат – в някои случаи образува централна вдлъбнатина, достатъчно дълбока, за да задържи капка течност, като лекарство в лъжица (оттук и общоприетото наименование „нокти на лъжицата“). Обикновено засегнатите по този начин нокти също изглеждат по-тънки и могат да станат по-чупливи.

Койлонихията може да показва анемия, което означава, че в кръвообращението на човек няма достатъчно червени кръвни клетки, за да пренасят кислород до тъканите на тялото. Това е свързано с дефицит на желязо. Ниското желязо може да бъде причинено от лошо хранене, целиакия или рак на стомашно-чревния тракт, например.

Механиците и фризьорите могат да бъдат изложени на особен риск от развитие на койлонихия поради работата им с разтворители на петролна основа, намиращи се в двигателните масла и агентите за къдрене. Възможните основни причини за ноктите с форма на лъжица обаче са обширни, така че си струва да се консултирате с Вашия лекар, ако имате това състояние за дълъг период от време.

Обезцветени нокти

Обикновено нокътните легла (кожата под нокътя) трябва да са с добре оросен розов цвят. Обезцветяването на леглото или на целия нокът може да възникне в резултат на заболяване или инфекция. Жълтите нокти, например, може да означават гъбична инфекция или промени, дължащи се на кожно заболяване като псориазис.

Вижте още: Лекар предупреждава кои хора трябва да избягват ядките

Спешни тестове за нокти

По време на спешна медицинска помощ ноктите на пациента често се проверяват от лекарите за насищане на кръвта с кислород. Това се измерва с пулсов оксиметър, който се прикрепя към пръста и осветява върха на пръста, след което измерва количеството кръв, преминаващо през него. Това показва колко кислород навлиза в кръвния поток и следователно колко ефективно работят сърцето и белите дробове.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес