Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниска кръвна захар - ендокринолог разкри какви са причините

28 февруари 2024, 15:36 часа

Хипогликемията е опасно състояние, при което нивото на глюкозата в кръвта (кръвната захар) е много ниско. Рязкото намаляване на захарта е симптом на много заболявания, а не само на диабет, както мнозина смятат. При определени условия опасно състояние може да възникне дори при здрав човек.

Нивата на кръвната захар зависят от диетата, физическата и умствената активност на човека и функционирането на панкреаса. Ендокринологът Владислав Морозик обясни защо показателите могат да бъдат по-ниски от нормалното. Обикновено нивото на кръвната захар при възрастни трябва да бъде 3,3–5,5 mmol/l.

Причини за ниска кръвна захар

“Има много причини за ниска кръвна захар. Но си струва да се разбере, че това зависи и от условията, при които правим анализа. Ако това е изолиран случай, когато се установи, че глюкозата ви е под нормата, причината може да е, че тестът е направен на празен стомах или е имало твърде голяма пауза между храненията. В този случай индикаторът може да бъде по-нисък, особено ако например човекът е бил подложен на повишена физическа активност или умора”, отбелязва д-р Владислав Морозик.

Лекар: Този зеленчук контролира захарта и прибира корема

Въпреки това, казва той, ако сте имали няколко теста, при които нивата на глюкозата ви са ниски, това може да е симптом на хиперинсулинизъм, ендокринно разстройство, причинено от излишък на инсулин.

“Това често се свързва с тумор на панкреаса. Излишъкът от инсулин води до постоянни сериозни спадове в нивата на глюкозата, което води до развитие на хипогликемична кома. Поради тази причина не трябва да се опитвате да се самолекувате, по-добре е незабавно да се консултирате със специалист”, казва лекарят.

Причините за патологичната форма на ниска захар включват още:

  • генетично предразположение към метаболитни и ензимни нарушения;
  • грешки при лечението на захарен диабет;
  • предозиране на инсулин;
  • неконтролирана употреба на лекарства, които влияят на концентрацията на глюкоза;
  • хирургични интервенции на храносмилателните органи, които нарушават абсорбционната функция на червата.

Развитието на хипогликемия се причинява и от много инфекциозни и соматични заболявания, ендокринни нарушения и онкологични патологии.

Спадът на кръвната захар до критични нива се характеризира с появата на редица неприятни симптоми: замаяност, силна слабост, прекомерно изпотяване, чувство на силен глад, припадък. Въпреки че тежката хипогликемия, придружена от загуба на съзнание, е доста рядка при хора без диабет, нейната поява все още се отбелязва в клиничната практика на лекари от различни специализации. Ако възникне патологично състояние, пациентът се нуждае от спешна медицинска помощ.

Лекар: Тези ястия свалят кръвната захар и са най-добрите за кръвоносните съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес