Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ купувайте този чесън, опасен е за здравето

17 септември 2024, 12:04 часа

Днес супермаркетите предлагат на купувача богат избор от всякакви продукти, но не всички от тях трябва да се избират въз основа на външния вид на продукта. Ярък пример за това е чесънът. Вероятно сте забелязали на рафтовете на магазините перфектните големи глави с бял цвят, където всяка скилидка има равномерна форма и доста голям размер, а самата повърхност на чесъна е лишена от всякакви недостатъци, съобщава изданието The Health Site.

Какъв чесън не трябва да се купува? 

Китайският чесън има тези качества, но не трябва да го купувате поради потенциалните здравословни проблеми, които редовната консумация на такъв продукт може да причини. Местните фермери третират продуктите си с хлор, за да скрият петна, а по време на процеса на отглеждане полетата с чесън буквално са наводнени с химикали за унищожаване на вредители, пише още изданието.

Засаждане на зимен чесън - ето какво трябва да направите 2 седмици преди това

Полза и вреда от чесъна

. Няколко проучвания показват, че чесънът понижава кръвното налягане, но ефективността на чесъна за намаляване на смъртните случаи от високо кръвно налягане не е доказана. Подобно е положението и с високия холестерол. В чистата си форма и като част от хранителни добавки, чесънът подобрява нивата на холестерола, като разрушава липопротеините с ниска плътност, които също се наричат ​​"лош" холестерол. При приемането на такива хранителни добавки трябва да сте подготвени за неприятен страничен ефект – лош дъх.

Редица проучвания показват ползите от чесъна при лечение на хора с диабет. При редовна употреба на ароматната подправка се наблюдава намаляване на нивата на кръвната захар и в същото време се подобрява нивото на общия холестерол, както беше отбелязано по-горе.

Чесънът съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства. Те са в състояние да унищожат бактерията H. pylori, един от факторите за развитието на гастрит. Поради способността си да повишава киселинността в стомаха, чесънът не трябва да се яде по време на обостряне на заболяването.

Редовната консумация на чесън унищожава патогенната микрофлора в червата, подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. Зеленчукът съдържа вещества, които могат да разредят жлъчката и да предотвратят образуването на камъни в жлъчката. Основната причина за образуването на камъни се счита за мазна храна, така че ако приготвяте „тежки“ ястия, тогава не трябва да се отказвате от чесъна като подправка.

Ползите от чесъна за здравето на жените

Чесънът е полезен за жените, защото предотвратява развитието на тумори в млечните жлези и матката. Този зеленчук няма да е излишен по време на бременност. Той съдържа фолиева киселина, която има благоприятен ефект върху развитието на плода.

Други полезни свойства на културата включват предотвратяване на развитието на остеоартрит. Жените над 50 години са по-податливи на това заболяване, при тях чесънът е 100% показан.

Подправката е от полза в борбата с лошия холестерол, но има още едно важно свойство, което си струва да бъде споменато. Чесънът предпазва черния дроб от въздействието на алкохола. Подправката съдържа органосерни съединения, които предпазват органа от оксидативен стрес, който се провокира от етанола, алкохол, съдържащ се в алкохолните напитки.

Въпреки несъмнените ползи от продукта, чесънът има и вреди.

Струва си да се откажете от зеленчуците в диетата си, ако имате:

  • хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, като стомашна язва, гастрит и други;
  • проблеми със съсирването на кръвта, тъй като серните съединения силно разреждат кръвта;
  • хронични заболявания на панкреаса, чесънът може да провокира обостряне или да причини пристъпи на болка.

Не трябва да ядете чесън на празен стомах. Зеленчукът предизвиква силна секреция на стомашен сок, което без ядене води до негативни последици, включително тежки киселини.

Как да подготвите почвата за засаждане на зимен чесън?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес