Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятните свойства на Алое Вера

23 март 2021, 08:15 часа

Алое вера е красиво зелено растение от групата на сукулентите, което е изключително непретенциозно и лесно за отглеждане. Родината му е Южна и Източна Африка, но вече се среща и в много от по-топлите страни. Обикновено се отглежда като стайно цвете. По листата си има малки бодлички, наподобяващи ръбчета. Може да порасне до 60 см на височина. Всяко едно от листата на растението има три слоя. Хората казват, че внася положителна енергия в дома и всеки трябва да се грижи за поне едно алое.

Неговите полезни свойства са известни от край време. Те са свързани с месестата част на листата, в които има гел. Алое вера има леко жълтеникав сок, горчив на вкус, който съдържа вещества, играещи ролята на слабително. Именно той присъства в много козметични продукти за коса и кожа.

Алое вера е известно и в народната медицина като лековито растение. Ето някои от неговите свойства, които са просто изумителни!

В растението се съдържа веществото ацеманан – един от захаридите в Алое Вера. През 2008 година точно това вещество е признато като лек срещу някои видове рак при кучета и котки. Не се позволява приложението му при хора.

Гелът от алое ускорява заздравяването на рани благодарение на съдържанието на простагландини – съединения, благоприятстващи този процес. Освен тях, в състава на гела има витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и полезни ензими.

Алое вера има противовъзпалително действие. В състава му се срещат и някои салицилати и гликопротеини, които насърчават синтеза на съединителна тъкан и растежа на кожни клетки.

В растението се съдържат куп полезни елементи и минерали, в това число витамин Е, цинк, витамин С, както и други, които подпомагат заздравяването след контузии и рани. Ало вера има антибактериални и противогъбични свойства. Благодарение на това може да намали риска от инфектиране на раните.

То е изключително полезно при кожни проблеми. Неслучайно може да намерите редица продукти за проблемна и чувствителна кожа на основата на гел от алое. Растението има болкоуспокояващо и хидратиращо действие.

Свойствата на Алое вера са неоспорими, доказани и много важни, особено ако искате да се погрижите за здравето и красивия си външен вид чрез народната медицина. Все пак, ако смятате да го използвате за лечение за заболяване или по-сериозен проблем, задължително се консултирайте с лекар!

Иначе, една саксия с Алое винаги може да стои на вашия прозорец – ако не са лечение на болежки, то за да ви радва с присъствието и енергията, която дава на дома.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес