Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неприятно заболяване: Как да се лекува цистит, за да не ви мъчи по-късно

12 август 2024, 11:20 часа

Циститът е едно от най-често срещаните заболявания на уринарния тракт. Според статистиката около 50% от жените го изпитват поне веднъж в живота си. При мъжете това заболяване е много по-рядко, но също изисква внимание.

Първите симптоми на цистит са толкова характерни, че дори тези, които се сблъскват за първи път, няма да ги сбъркат. Признаци на дизурия: чести, болезнени позиви за уриниране. Допълнителни прояви са мътна урина със силна неприятна миризма и дори зацапване.

Също така, циститът има и по-лека форма, почти без симптоми, понякога признаците на цистит могат да изчезнат много бързо. Но най-често лечението е неизбежно. В същото време не всяко нарушение на уринирането може да се класифицира като диагноза „цистит“.

Как да облекчим болките от цистит с природни средства?

"Магическото хапче"

Често в рекламите се твърди, че можете да отидете в аптеката, да купите лекарството и всичко ще бъде наред.

Така хората се самолекуват, а това, от своя страна, води до нетретиран цистит. Тогава от остра формата става хронична. Инфекцията се разпространява в  пикочните пътища, след известно време хронифицира, а това води до по-сериозни проблеми — пиелонефрит.

Погрешно е да се самолекувате: не е известно какъв микроб е причинил възпалителния процес. Безконтролното използване на антибиотици не дава възможност да се постигне целта, тоест да се убият необходимите микроби. Впоследствие това може да доведе до резистентност на бактерията към това лекарство.

Редно е да посетите уролог, който да вземе урина за изследване и да направи антибиотикограма на бактериите.

Цистит: Причини и симптоми

Женска анатомия

Болшинството от пациентите с цистит са жени. Причина за това е женската анатомия. Уретрата при жените е доста къса и широка.

При мъжете уретрата е дълга, така че микроорганизмите от околната тъкан трябва да изминат дълъг път до пикочния мехур. Освен това, анатомичната структура на жената предполага близостта на уретрата до репродуктивните органи и ануса.

За да бъде избегнато развитие на цистит е добре да спазвате добра хигиена и също така да избягвате студа.

Ефективно лечение

На първо място, за ефективно лечение на цистит е необходимо да се идентифицира причинителя - това е микробът, който причинява възпалителния процес.

В същото време е важно не просто да започнете лечението и да го спрете веднага щом почувствате първите признаци на подобрение, а да завършите курса до края. Това е необходимо за предотвратяване на рецидиви.

За момичетата е препоръчително да използват бариерна контрацепция, да спазват правилата за лична хигиена (включително душ преди и след полов акт) и да пият достатъчно течности.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес