Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само сьомга: Това е най-полезната риба, която замества месото

28 юли 2024, 16:40 часа

Рибата се препоръчва за консумация поради високата си хранителна стойност. Той е източник на здравословни омега-3 киселини, протеини и витамин D, които са необходими за нормалното функциониране на тялото, особено през зимата, съобщава изданието The Health Site.  

Рибата е продукт, който се препоръчва в здравословното хранене. Съдържа пълен протеин, необходим на тялото. Освен това има различно съдържание на мазнини и е източник на мастни киселини, особено от семейството на омега-3. Те включват ползите за здравето от ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA).

Коя риба има най-добра мазнина за хората?

Яденето на риба има ползи за здравето, въпреки че мазните морски риби с високо съдържание на омега-3 киселини са най-полезни за хората. Рибата също е добър източник на витамини D и A, а постната риба изобилства от витамини от група В.

Лекар: Защо ТРЯБВА да ядете риба в жегата

В зависимост от общото съдържание на мазнини се разграничават следните видове риба:

  • нискомаслена риба (повече от 15% съдържание на мазнини) - змиорка, мойва;
  • мазна риба (7-15% съдържание на мазнини) - сардина, херинга, скумрия, сьомга, няколко, сардина, шаран, сафрид;
  • риба със средно съдържание на мазнини (2-7% мазнини) - пъстърва, риба тон, морска пъстърва, писия;
  • риба с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 2% съдържание на мазнини) - дървени стърготини, минтай, мерлуза, щука, щука, минтай.

Но не само скъпата сьомга, а и някои други видове риба се определят като най-здравословните и полезни за човек. Списъкът включва треска, херинга, скумрия, щука, пъстърва, сардела.

Месото на треската е богато на висококачествен протеин. Това е добра алтернатива на червено месо и птиче месо. Универсалната риба, предвид начина на приготвяне и използване в ястията, е и ценен източник на витамин D3, особено необходим през есенно-зимния период. 

Крехкото месо от херинга е богато на ненаситени мастни киселини, протеини и минерали. Разнообразието от витамини като A, E, B и D3 прави херингата една от най-предпочитаните риби. Но тя е един от видовете, които съдържат малки количества замърсители.

Скумрия - тази риба също е в списъка на най-полезните. Съдържа голямо количество селен, който има положителен ефект върху имунната система и ускорява регенерацията на клетките. Скумрията също е богата на фосфор и витамин D. Но бременните и кърмещите жени трябва да избягват нейната консумация поради склонността да натрупва живачни съединения. 

Много хора смятат пъстървата за най-здравословната риба. С ниско химическо замърсяване и голям брой ценни съставки, това е отлична алтернатива на домашните птици. Дъговата пъстърва е сладководна риба, която изисква чиста, наситена с кислород, бързо течаща вода. 

Щуката е ценена заради бялото и крехко постно месо, което е практически без кости. Рибата има сладък, но леко мек вкус. Богата е на съединения, които укрепват нервната система и е идеална за хора, борещи се с наднорменото тегло. Месото на тази риба е богато на фосфор, калций, флуор и йод, което предотвратява развитието на заболявания на щитовидната жлеза.

Сарделата е богат източник на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. Яденето на тази риба ще помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от атеросклероза, инфаркт или инсулт. Практически не съдържа живак, токсини и други вредни вещества.

Колко пъти седмично трябва да ядете риба?

Най-добре е да ядете тази храна два пъти седмично, включително поне веднъж мазна морска риба. Рибата е добра алтернатива на месото. Тя е по-лека и по-лесно смилаема, което до голяма степен се усеща от нашите черва. Все пак трябва да се помни, че честата консумация на риба води до поемане на излишни количества от определени минерали и вещества в тялото. Излишъкът от селен в човешкото тяло се отразява негативно на състоянието на косата и ноктите.

Тази евтина риба е най-добра за кръвната захар и костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес