Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ на стомаха: Пропускането на закуската вреди най-много на този орган

01 август 2024, 16:44 часа

Пропускането на закуската вреди не толкова на стомаха, колкото на сърцето, казва кардиологът Франсиско Лопес - Хименес.

Защо пропускането на закуската вреди най-много на сърцето?

Според кардиолога Франсиско Лопес-Хименес хората, които пропускат сутрешното си хранене, имат висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

Лекар: НЕ яжте тези храни на закуска, пагубни са за мозъка, здравен съвет за деня, 30 юли

Експертът припомня, че има статистики, според които инфарктите се появяват предимно сутрин. Това до голяма степен зависи от повишаването на нивото на адреналина след събуждане. Ако комбинирате това състояние с липса на калории, тогава жлезите, които произвеждат адреналин, започват да се потискат, но в същото време организмът изпада в този прилив на адреналин, обяснява кардиологът.

"Следователно пропускането на закуска е опасно за сърцето. Това често се прави от хора с навик да вечерят обилно, но вечер, преди лягане, тялото най-малко се нуждае от калории. По-добре е да ги получите с настъпването на новия ден", казва кардиологът.

Лекарят също призова да не се пропуска закуската по време на периодично гладуване. Той допълва, че по време на такъв режи може да се пропусне всяко друго хранене, но не и закуската.

Пропускането на закуската е изключително вредно и за децата.

Учени от университета Anglia Ruskin (ARU) в Обединеното кралство и Universidad de las Americas в Мексико разкриха вредата от пропускането на закуската за деца. Според проучване, публикувано в BMC Nutrition Journal, това може да доведе до психични проблеми и трудности в зряла възраст.

В изследването са участвали повече от 150 000 деца и юноши на възраст от 10 до 17 години от 42 страни. Установено е, че честотата на закуска е почти линейно свързана с удовлетворението от живота, като децата, които закусват всеки ден, показват най-високи нива на удовлетворение, докато тези, които никога не закусват, имат най-ниски нива на удовлетвореност.

Нивата на удовлетвореност от живота варират в различните страни. Например в Португалия децата, които закусват всеки ден, показват най-високи нива на удовлетворение от живота, докато в Румъния тези, които никога не закусват, показват най-ниски резултати.

Оказва се също, че дори сред тези, които закусват всеки ден, има различия между страните. По този начин децата в Англия, които закусват редовно, показват едно от най-ниските нива на удовлетворение от живота от която и да е страна, след Румъния, Унгария , Германия и Австрия.

Според учените редовната закуска не само осигурява на тялото необходимата енергия и хранителни вещества, но също така помага за подобряване на когнитивните функции, включително концентрация и способности за учене. 

Лекар: Парче от тази храна на закуска и мозъкът ви ще работи като часовник

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес