Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навиците, които вредят повече на черния дроб от алкохола

12 април 2024, 06:55 часа
Реклама

Освен прекомерната консумация на алкохол, има и други навици, които също могат да навредят на черния ни дроб, някои от които може дори да ни изненадат. Те включват лошо хранене, консумацията на детокс напитки, липса на сън 

Най-лошите навици за черния дроб

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е сравнително често срещана. Понякога може да доведе до неалкохолен стеатохепатит, цироза и чернодробна недостатъчност, потенциално фатално състояние, обяснява д-р Алисън Едуардс.

Симптомите, които издават, че вашият черен дроб се нуждае от пречистване

"Свързва се с диабет и инсулинова резистентност, но добрата новина е, че като внимателно наблюдаваме диетата си, често можем да предотвратим тази прогресия, ако бъде открита навреме. Твърде много рафинирана захар може да доведе до чернодробно заболяване, така че е важно да ограничите приема на газирани напитки, сладкиши и преработени храни", казва специалистът.

"Повечето от това, което можем да направим, за да помогнем на черния дроб да поддържа тялото здраво, е да ядем здравословни и непреработени храни и да избягваме недоказани детокс напитки. Въпреки че повечето може да не увредят значително черния ни дроб, те просто не са необходими", обяснява д-р Едуардс.

"Има данни, които показват, че OSA (обструктивна сънна апнея) всъщност може да причини неалкохолна мастна чернодробна болест. Това изглежда се дължи на повишени нива на инсулинова резистентност или дисбаланс на липиди (като LDL и HDL холестерол) и триглицериди", според изследователя на съня и образователния психолог Майкъл Бреус.

Ако пациент с OSA също има метаболитен синдром и затлъстяване, това може да влоши мастното чернодробно заболяване. Липсата на сън може да причини инсулинова резистентност, което води до дисфункция на черния дроб, добавя д-р Бреус.

"Важно е да четете инструкциите на лекарствата и добавките, отпускани без рецепта. Продукти, продавани като лекарства без рецепта или като хранителни добавки, като витамин А, някои екстракти от зелен чай и други, продавани като диетични помощници, могат действително да навредят на черния дроб, ако не се приемат според указанията на опаковката", споделя д-р Едуардс.

Цветето, което пречиства черния дроб - всеки градинар трябва да го има в градината си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес