Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навиците, които съсипват черния дроб по-бързо от алкохола

05 юни 2024, 11:24 часа
Реклама

Алкохолните напитки са истинските убийци на нашия черен дроб. Но те не са единствените, които могат сериозно да подкопаят здравето на този орган. Някои ежедневни навици също са пагубни за него - пиенето на газирани напитки, прием на лекарства и добавки, тютюнопушене. 

Навиците, които са пагубни за черния дроб

Пиенето на газирани напитки - содата е вредна дори за тези, които нямат абсолютно никакви здравословни проблеми. Но особено вредни са газираните напитки за черния дроб, който през деня филтрира всичко през себе си. Дори само една чаша подсладена газирана вода значително увеличава риска от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Пречистване на черен дроб - тази напитка е най-добрият лек

Неконтролираната употреба на лекарства също е пагубна за коментирания орган. Лекарствата, особено тези на основата на парацетамол, са отровни за черния дроб. Активната съставка на такива лекарства е ацетаминофен, който при високи дози или честа употреба разрушава черния дроб.

"Много хранителни добавки, когато се приемат непрекъснато, водят до чернодробна недостатъчност", казва кандидатът на медицинските науки, хирургът, онкологът Инна Тулина. Лекарят отбелязва, че тези добавки се продават без рецепта и клиничните изследвания за тяхната ефективност и безопасност не са задължителни.

Според д-р Тулина през последните 25 години броят на пациентите с чернодробна недостатъчност, докато приемат хранителни добавки, се е увеличил осем пъти и лекарите са стигнали до извода, че много хранителни добавки са хепатотоксични, тоест, ако се използват редовно, те водят до чернодробни проблеми. 

„Черният дроб е орган, предназначен да пречиства тялото ни от различни токсини. Без него ще умрем от отравяне. Черният дроб е почти неуязвим: той има феноменална способност да се регенерира. Можете ли да си представите какво бреме стои върху него, ако докато изчиства кръвта от хранителни добавки, той не успява да се справи с тази своя функция?", споделя специалистът.

Онкологът се позовава на ново проучване на американски учени, които са анализирали данни за остра чернодробна недостатъчност при над 2 хиляди души от 1995 до 2020 г. Както се оказа, през това време честотата на остра чернодробна недостатъчност, свързана с приемането на хранителни добавки, се е увеличила от 2,9 на 24,1%.

„Ето защо никога не препоръчвам хранителни добавки. Съветвам всички мои пациенти, които искат да поддържат здравето си, да приемат редовно аптечни мултивитамини и витамин D3“, отбелязва д-р Тулина.

Лекарят изброява и какво включва най-ефективната подкрепа за здравето на черния дроб и тялото:

  • нощен сън 6-8 часа на ден;
  • фибри от 20 различни растения на седмица;
  • движение (10 хиляди стъпки на ден).

Пушенето е друг навик, който вреди на черния дроб. Само по себе си е вреден навик, а съдържащите се в дима токсични компоненти могат необратимо да увредят органа, а не само белите дробове.

7-те най-добри храни за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес