Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-честите симптоми на миома на матката

13 септември 2024, 06:00 часа

Миомата е най-често срещаният доброкачествен тумор на матката.

В по-голямата си част той не създава никакви проблеми, когато е малък. В зависимост от това дали в състава на миомните възли преобладават гладкомускулни клетки или фиброзна съединителна тъкан, в професионалната литература те се наричат ​​още лейомиоми или фибромиоми.

Вижте още: Тихи симптоми на омазнен черен дроб: Опасното състояние, което засяга и много деца

Клиничните тестове потвърждават, че тези тумори най-често се появяват през репродуктивния период от живота на жената. Честотата им след 35-годишна възраст е до 30 процента. Те са изключително редки преди пубертета, както и след менопаузата. Доказано е, че появата на миома е хормонално зависима.

Повечето от миомите на матката първоначално се развиват без никакви симптоми, които обикновено се появяват едва когато миомата достигне определен размер и започне да притиска съседните органи, предимно пикочния мехур, уретрата или ректума . И тогава започват болките в стомаха, подуването в долната част на корема и болките в гърба. Честите симптоми на миома на матката включват нередовна менструация, анемия, стерилитет, спонтанни аборти или, ако бременността е износена до термина, могат да възникнат различни усложнения по време на раждането, като слаби контракции при раждане.

Разделяне на фиброиди

- цервикален - вътре в тъканта на шийката на матката 

- субмукозен - непосредствено под лигавицата на маточната кухина

- субсерозен - под серозното покритие на матката

- интралигаментарно - в рамките на предния или задния широк лигамент на матката

Всяка четвърта жена има миома на матката, това е най-често срещаният доброкачествен тумор. Обикновено се среща при жени, които са на прага на менопаузата, а може да се появи и при по-млади момичета.

Вижте още: Какво е "добър" холестерол? И какви са най-добрите стойности на HDL в кръвта?

Фиброидите могат да причинят обилно кървене и болка, тъй като растат с течение на времето и притискат нервите. Една жена може да стане анемична поради обилно кървене и тогава лечението е неизбежно .

Миомите рядко се превръщат в злокачествени тумори, но могат да доведат до стерилитет. Всяка жена, която ги има, трябва редовно да се подлага на гинекологични прегледи, за да следи растежа им. Ако се случи да растат с висока скорост, е необходима терапия и лечение . Има лекарства, които могат да спрат растежа им, като лечението може да бъде оперативно.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес