Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На каква възраст трябва да спрете да пиете алкохол, за да се предпазите от деменция

03 август 2024, 23:42 часа

Ако се чудите дали трябва да спрете да пиете алкохол, трябва да знаете за потенциалната му връзка с деменцията, съобщава изданието Express. Позовавайки се на проучвания, изданието пише кога трябва да спрете да пиете, за да намалите риска от развитие на коментираното заболяване. 

Алкохолът и връзката му с деменцията

Според научни изследвания има ясна връзка между консумацията на алкохол и повишения риск от когнитивен спад, болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Хората, които ядат тези храни са с по-нисък риск от деменция 

„Прекомерната и продължителна консумация на алкохол може да доведе до възпаление и стрес в мозъка, което допринася за увреждане на невроните и нарушава когнитивната ви функция с течение на времето. Алкохолът също така нарушава функционирането на невротрансмитерните системи, които са критични за ученето и паметта, увеличавайки риска от когнитивен спад“, се отбелязва в материала.

Затова експертите от Usay Compare съветват да преразгледате навиците си за пиене на алкохол на 65 години. Тази възрастова граница бележи критична точка, когато кумулативните ефекти на алкохола върху здравето на мозъка стават по-изразени и рискът от развитие на деменция се увеличава. 

„Консумацията на алкохол е свързана с намаляване на обема на бялото вещество в мозъка, което е отговорно за предаването на сигнали между различните части на мозъка. Това може да доведе до нарушаване на нормалното функциониране на мозъка. Дългосрочната прекомерна консумация на алкохол може да доведе до дефицит на витамин В1 (тиамин). Може също да причини синдром на Вернике-Корсаков, който засяга краткосрочната памет“, допълва изданието.

Освен това никога не е късно да започнете да развивате полезни за мозъка навици. Докато ограничавате консумацията на алкохол, важно е да приемете начин на живот, който подхранва когнитивната ви жизненост.

За целта ще ви помогнат редовни упражнения, балансирана диета, богата на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, умствена дейност и развитие на социални връзки. Всички тези фактори допринасят за устойчивостта на вашия мозък и намаляват риска от развитие на деменция, пише още изданието.

"Отказът на алкохола в името на когнитивното здраве е решение, което не се приема леко от някои. Въпреки това, като се вслушате в научните доказателства и активно промените начина си на живот, можете да разчитате на остър ум и в напреднала възраст“, съобщава още изданието Express.

Учени: Този симптом издава предстояща смърт при хората с деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес