Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да развиете диабет от ядене на сладко?

07 юни 2024, 20:37 часа

Редовната консумация на захар води до диабет - много хора знаят това от детството. Но наистина ли е така? 

Реклама

„Трябва да се разбере, че думата „захар“ е добавена към името на това заболяване именно в рускоезичната медицина", казва ендокринологът Павел Баранов.  "Името на диабета на латински е Diabetes mellitus. Има три типа - тип 1 (T1DM), тип 2 (T2DM) и гестационен диабет (GDM). Има и безвкусен диабет - съвсем различна патология, която в рускоговорящата медицина се нарича "безвкусен диабет". Това изобщо няма нищо общо с въглехидратния метаболизъм", допълва експертът.

Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

Може ли сладкото да доведе до диабет?

„Ако ежедневно консумирате храни, съдържащи захар“, казва ендокринологът, „тогава са възможни два сценария:

При умерена консумация, която не увеличава процента на телесните мазнини, инсулинът ще продължи да работи ефективно. При прекомерна консумация, която ще доведе до затлъстяване, има риск с времето постепенно да се развие инсулинова резистентност, а след това и предиабет и диабет тип 2.

"Всеки, който страда от затлъстяване, може да развие диабет тип 2: колкото по-висок е процентът на телесните мазнини, толкова по-голяма е вероятността от развитие на заболяването от тип 2. И не е нужно да ядете захар, за да увеличите риска. Човек може изобщо да не яде храни, съдържащи захар, да избира само храни без захар или дори да елиминира всички въглехидрати от диетата и въпреки това да развие диабет тип 2, ако е със затлъстяване", казва ендокринологът. 

Какво причинява диабет?

„Диабетът е група от метаболитни заболявания, характеризиращи се с хронична хипергликемия (т.е. прекомерно високи нива на кръвната захар), която е резултат от нарушено производство на инсулин, въздействие на инсулин или и двете“, обяснява лекарят.

Диабет тип 1 се развива при наличие на генетична предразположеност, която се реализира от фактори, които действат като тригер за автоимунно увреждане на клетките на панкреаса. Просто казано, това е наследствено заболяване. Ако един от родителите има T1DM, тогава детето има по-голям шанс също да развие тази патология, отколкото ако и двамата родители са здрави. При диабет тип 1 панкреасът на човек не произвежда инсулин, обяснява експертът. 

"Диабет тип 2 се развива по други причини, много по-разнообразни. И сега всеки може да се сблъска с него. В ежедневието е общоприето, че основната причина е консумацията на захар в храната. На този фон започнаха да се появяват всякакви продукти и услуги, които обещават състав без захар", казва експертът. Той добавя, че коментираното заболяване от тип 2 се причинява от инсулинова резистентност.

„T2DM е нарушение на въглехидратния метаболизъм, причинено основно от инсулинова резистентност (IR) и относителен инсулинов дефицит или предимно нарушено производство на инсулин със или без инсулинова резистентност“, казва Павел Баранов. - Обикновено приемът на въглехидрати води до повишаване на нивата на кръвната захар, в резултат на което панкреасът произвежда инсулин, за да помогне за транспортирането на тази глюкоза в клетките. При човек с диабет тип 2 клетките стават по-малко чувствителни към инсулин. Това е инсулинова резистентност", допълва лекарят. 

„Диабетът тип 2 се развива не поради захарта като такава, а поради затлъстяването, което е следствие от прекомерната консумация на всяка висококалорична храна, а не само на прости въглехидрати“, обобщава д-р Павел Баранов.

Може ли да се ядат череши при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес