Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се пие кафе в жегата?

16 юли 2024, 16:57 часа

Кафето е една от най-консумираните напитки през всички сезони. Но добре ли е да се пие в жегата? За да предотвратите възможни заболявания, свързани с топлината, като дехидратация, припадък и неразположение, е важно да следвате съветите за хранене.

Добре ли е да се пие кафе в жегата?

Д-р Мая Бабич, диетолог и терапевт в областта на здравето и уелнеса, дава отговор на този въпрос.

Какво може да се случи, ако пиете много кафе

"На всички е ясно, че сега, през летните месеци, тялото ни се дехидратира. Така че хидратацията на тялото е изключително важна. Само 5 процента дехидратация може да доведе до до 30 процента намалена ефективност. В случая не става въпрос само за представяне на тези, които спортуват, а като цяло. Топлината намалява нашата работоспособност. Важно е да се пие вода. Ако не обичате чиста вода, можете да добавите малко ароматни съставки към нея -  мента, цитрусови плодове. Но се опитайте да избягвате газираните напитки", обяснява д-р Мая Бабич.

 А що се отнася до количеството, лекарят казва следното: "Не всяко тяло е еднакво, моите програми са персонализирани, така че не можем да препоръчаме на човек, който е 160 см и 50 кг, същото количество вода като някой, който е два метра и 110 кг. Но се опитайте да поддържате около два литра вода на ден, особено през лятото. Без значение дали преди или след хранене, пийте вода, когато сте жадни".

Д-р Бабич обръща специално внимание на кафето, което пием през цялата година.

"Най-големият проблем с кофеина и алкохола е, че те дехидратират организма. Кофеинът остава в тялото ни много дълго време. Така че, ако пиете кафе около 12 часа, все още имате около 100 мл кофеин в себе си в 6 часа. Ако вече пиете кафе, по-добре е да го пиете сутрин. А през лятото намалете приема на кофеин и алкохол", допълва още специалистът.

Ако имате гастрит, язва или друго стомашно-чревно заболяване, тогава е по-добре е да се консултирате с лекар. Кафето стимулира производството на киселина, а това може да предизвика обостряне на стомашно-чревни заболявания или тяхното по-тежко протичане.

Избягвайте кафето по време на бременност и кърмене - то влияе отрицателно върху развитието на плода, преминава в кърмата и пречи на развитието на вече родено дете, а по време на бременност увеличава риска от патологии на развитието и спонтанен аборт. 

Механизмът на действие на кафето върху тялото е подобен на действието на цигарите. Това означава, че с течение на времето трябва да приемате все повече и повече кафе, за да постигнете същия ефект.

Вредно ли е кафето при хипертония?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес