Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат ягоди вечер?

11 юни 2024, 08:03 часа
Реклама

Ягодите са не само един от най-вкусните, но и един от най-полезните плодове. Но кога е най-добре да се консумират? Може ли да се консумират преди лягане? Изданието The Health Site дава отговор на това. 

Кога е най-добре да се ядат ягоди?

Препоръчително е да ядете ягоди сутрин: периодът между 7 и 9 часа е най-доброто време за това. Факт е, казват те, че именно от 07:00 до 09:00 часа тънките черва усвояват най-добре хранителните вещества, които се намират в този плод. Но това означавали, че този плод не може да се яде вечер?

Поръсете ягодите с това и реколтата им ще е двойно по-богата

Съдържащите се в ягодите антиоксиданти, витамини и минерали имат релаксиращ ефект, като по този начин помагат да заспите по-бързо и лесно. Ако ягодите се ядат около 30-60 минути преди лягане ще получите добър сън и да подобрите здравето си. Но не се препоръчва да ги консумирате непосредствено преди и след хранене. Тъй като този плод съдържа голямо количество вода и фибри, то консумацията му може да повлияе негативно на усвояването на хранителните вещества от организма. Най-добре е да ядете ягоди час преди хранене и 2 часа след него.

Други ползи от ягодите

По съдържание на витамин С ягодите са на второ място след касиса. Пет средно големи ягоди съдържат толкова витамин С, колкото един голям портокал. Освен това в тях има повече фолиева киселина, отколкото в малините и гроздето. Ако ягодите присъстват на трапезата ви всеки ден, значително ще подобрите здравето си, тъй като те укрепват имунната система и стените на кръвоносните съдове. Ягодите предпазват организма от вируси и можете да ги хапвате като превантивна мярка срещу грип и настинка. Имат мощно противовъзпалително и антимикробно действие. Е

Също така антимикробните свойства на ягодите се използват за лечение на възпалителни заболявания на носа и гърлото. Освен това помагат за премахване на лошия дъх. Ягодите също съдържат йод. И при достатъчна консумация на плодове през лятото можете да откажете допълнително йодиране на храната.

Ягодите са почти като аптечка за много случаи. Въпреки сладкия си вкус, имат понижаващ захарта ефект. А пресен сок от ягоди , около четвърт чаша, консумиран сутрин на празен стомах, ще помогне при жлъчнокаменна болест. Ягодите имат диуретични свойства и са полезни за всеки, който има проблеми с бъбреците и черния дроб. За тези, които искат да отслабнат, ягодите са незаменими по време на дните на гладуване. Освен ако, разбира се, не сте алергични към тях. 

Ягодите ще помогнат за премахване на излишната вода от тялото. Отвара от листа и плодове от ягоди ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и метаболизма. Ягодите се препоръчват да бъдат включени в диетата на пациенти с анемия, със слаби кръвоносните съдове, за подобряване на хемопоезата. Използва се като диуретик и потогонно средство при хипертония, атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Торене на ягодите през юни - защо е важно да се прави

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес