Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицински пробив: Излекуваха жена с диабет с помощта на собствените ѝ стволови клетки

30 септември 2024, 18:08 часа

Младa пациентка от Китай беше излекуван от диабет тип 1 с помощта на стволови клетки и това е първият път в света, в който учени успяват да променят хода на това автоимунно заболяване. Терапията със стволови клетки успя да промени хода на диабет тип 1 при 25-годишна жена – заболяване, което пречи на панкреаса да произвежда инсулин.

Вижте още: Невролог: Събуждате се с болка и скованост във врата - кога трябва да потърсите медицинска помощ

Пациентката от Тиендзин, Китай, е първият човек в света с това заболяване, лекуван от учени от Университета на Алберта в Канада с помощта на клетки, взети от собственото й тяло.

Жената е излекувана от диабет тип 1, въпреки че получава значителни количества инсулин

Младата жена с диабет тип 1 започнала да произвежда инсулин по-малко от три месеца след като получила терапия със стволови клетки, регенеративно лекарство, което използва стволови клетки за лечение или предотвратяване на заболявания или наранявания.

Повече от година след трансплантацията жената споделя, че е започнала да яде всичко, дори захар.

Експерти от Университета на Алберта не скриха щастието си, но и учудването си от постигнатите резултати.

"Ние напълно обърнахме диабета на пациента, който преди това изискваше значителни количества инсулин" - подчерта д-р Джеймс Шапиро, трансплантационен хирург и изследовател в университета на Алберта.

Как била направена операцията?

Според проучването, публикувано в списанието Cell, лекарите са проследили резултатите от специална група хора в Шанхай, включително 59-годишен мъж с диабет тип 2, който е бил успешно трансплантиран с островчета, които произвеждат инсулин в черния дроб.

Те обясниха, че островчетата се получават от препрограмирани стволови клетки, взети от тялото на човек, тоест от пациент, който се лекува.

Няколко месеца след трансплантацията учените съобщават, че мъжът е спрял приема на инсулин.

След това същата процедура била извършена на жена през юни 2023 г. при операция, която отнела по-малко от половин час. Лекарите инжектираха около 1,5 милиона островчета в коремните й мускули, ново място за трансплантация на островчета.

Вижте още: Кардиолог: Много хора правят тази опасна грешка при измерване на кръвното налягане

Обикновено трансплантацията на островчета се извършва в черния дроб, където клетките не могат да бъдат наблюдавани. Въпреки това, поставянето им в корема помогна на лекарите да проследят клетките с помощта на ядрено-магнитен резонанс и евентуално да ги отстранят, ако е необходимо.

Лекарите казаха, че ефикасността на островчетата е била тествана преди това върху мишки и нечовекоподобни примати.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес