Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мазнини в корема - яжте тези мазни храни и ще се избавите от тях

18 септември 2023, 10:39 часа

Мазнините в корема са проблем за много хора, който далеч не е само естетически. За да имате красива, стройна фигура, трябва да ядете само здравословни храни и в умерени количества.

Мазнини в корема - кои са най-добрите храни за премахването им

Както уверява гастроентерологът д-р Юлия Чуева, проблемът може да бъде решен, ако радикално промените диетата си. За целта тя трябва да бъде на основата на естествени продукти с богат витаминен състав. Следните продукти ще бъдат най-полезните и ефективни „изгарящи“ излишни телесни мазнини, според експерта:

  • нерафинирани растителни масла от лен, маслини, синап, сусам, тиква, и др.
  • авокадо
  • ядки (орехи, бадеми, лешници, фъстъци и др.)

Този плод топи мазнините в корема по-добре и от лютите чушки

„Не се страхувайте от наличието на мастни киселини и високото съдържание на калории в изброените продукти. Всъщност те носят повече ползи, отколкото потенциални вреди. И ако ядете на малки порции и добавяте малко масло към салатите, ще получите само полезни свойства“, казва докторът.

Според нея най-здравословният плод за отслабване е авокадото. Съдържа много здравословни мастни киселини, които удължават усещането за ситост, антиоксидантите убиват токсините и освен това намаляват риска от рак. Допълнителен е възможността за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта.

Зеленчуковите салати, подправени с растителни масла (зехтин, ленено масло, масло от тиквено семе и др.), ще помогнат за предотвратяване на глада между основните хранения. Те са богати и на витамини, благодарение на които не само тялото става по-стройно, но и вътрешните органи започват да работят по-активно и ефективно.

Ядките също имат магически ефект върху тялото и здравето като цяло. Те нормализират липидната обмяна, помагат за контролиране на апетита и наддаването (или отслабването), подчертава специалистът.

Идеални ядки за тези, които искат да подобрят функционирането на храносмилателната система и да балансират теглото си са бадемите. Първо, бадемите могат да подобрят състоянието на микрофлората и да увеличат растежа на полезните бифидобактерии и лактобацили. На второ място, тази ядка е с високо (но не прекалено) съдържание на мазнини (предимно здравословни ненаситени), достатъчно протеини и ниско съдържание на захар.

От бадемите се получават вкусни и питателни мляко, сирене и масло. А бадемовите люспи идеално допълват десерти и салати с плодове. Но хората със заболявания на бъбреците и жлъчния мехур трябва да ядат тези ядки с повишено внимание: те съдържат много оксалати, които могат да влошат патологиите на изброените органи.

Още: Лекар: Тази храна топи мазнините в корема, ако пиете кафето си с нея на закуска

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес