Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малки неща, които пречат на нашето здраве, без дори да разбираме

29 октомври 2021, 08:40 часа

Има редица вредни навици, които доказано пречат на нашето здраве - липсата на сън, пушенето, пиенето на алкохол и редица други фактори, за които са изписани тонове литература и знаем, че са вредни. Мазнини, сол, захар, стрес и прочие.

В тази статия ще се фокусираме върху някои други не чак толкова акцентирани проблеми, които пречат на нашето здраве, без дори да разбираме. Вижте кои са те: 

1) Неправилна стойка

Неправилната стойка при стоене на стол може да доведе до редица проблеми с гърба. Голяма част от хората, които работят зад бюро нямат качествени столове или стоят прегърбени. Това може да причини много лоши последици като гръбначни изкривявания и дори прищипване на нерви. Наложете си малко дисциплина, за да се справите с този проблем. 

2) Липса на движение

Удобно е да ходим навсякъде с колата си, но липсата на движение е проблем, който може да ни навлече много лоши здравословни последици. Добре е да вървите поне няколко километра на ден и да правите разходки винаги когато това е възможно. 

3) Нередовно хранене

Важно е да се храним редовно и с правилна храна. Не трябва да натоварваме организма си с вредни храни, които могат да доведат до много проблеми със стомаха, черния дроб и сърцето. 

4) Самолечение

Много българи си мислят, че може да опитат някаква диета или да пият лекарство без да са се консултирали със специалист. И това никак не е правилно. Всеки организъм и състояние е специфично. Говорете с лекар или специалист в дадената област преди да вземете някакви решения за прием на лекарства или хранителни добавки. Или пък за специфичен хранителен режим. Може да си навлечете необратими проблеми. 

5) Липса на профилактични изследвания

В България са много малко хората, които всяка година си правят пълни изследвания, за да определят дали има нещо, което не е наред с тях. Разбира се, трябва да ги правите при доказани специалисти, за да няма грешна диагноза, но е добре да посещавате профилактично веднъж в годината лекар и зъболекар, които да ви направят преглед. Така може да засечете проблеми рано. Нека не забравяме, че и ранното диагностициране дава най-голям шанс за лекуване на болести като рак. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес