Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнезий - кой и кога трябва да го пие

09 юни 2024, 08:03 часа
Реклама

Какви ползи може да осигури приемът на магнезий? Как трябва да се приема преди, след или по време на хранене? Може ли да се комбинира с други лекарства. Отговор на тези въпроси дава здравният портал The Health Site.

Ползи от магнезия

Той е четвъртият най-разпространен елемент в човешкото тяло след калций, калий и натрий - играе важна роля за изграждането и функцията на костите, меките тъкани и вътрешните органи.

Според Националния здравен институт на САЩ (NIH), магнезият участва в повече от 300 ензимни реакции в телата ни. Той отговаря предимно за регулирането на нивата на кръвната захар на гладно, нервната и мускулната функция, както и за лекото намаляване на мигрената и главоболието.

Кога е най-доброто време за прием на магнезий?

При наличието на магнезиев дефицит е най-добре да приемате магнезиевите добавки с храна или след хранене за по-добро усвояване. Приемът на коментираните добавки на празен стомах може да причини храносмилателни проблеми или дори диария.

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

От колко магнезий се нуждаете всеки ден?

Що се отнася до количеството, то зависи от няколко фактора, включително и от пола.

В проучване, публикувано в NIH, се препоръчва да се приемат 400 до 420 mg на ден, ако сте възрастен мъж, и 310 до 320 mg, ако сте жена. Дневният прием е различен за бременни и кърмещи жени.

Кой трябва да приема магнезиеви добавки?

Преди да пристъпит към прием на добавки, опитайте се да си  набавите минерала чрез храна. Вашата диета трябва да включва храни като тиквени семки и семена от чиа, спанак, фъстъци и едамаме, съветва здравният портал.

"Не приемайте магнезиеви добавки без да се консултирате с Вашия лекар. Ако приемате лекарства, трябва да сте сигурни, че вашите добавки не пречат на лекарствата, които приемате, и че не причиняват нежелани или странични ефекти", пише още изданието.

Можете ли да приемате магнезий всеки ден?

Ако се придържате към препоръчания от Вашия лекар дневен прием на магнезий и продължителност, можете да приемате добавките всеки ден. Консултирайте се  лекар кой вид магнезий е най-подходящ за вас, както и оптималната доза за коригиране на вашия дефицит.

Кой плод е най-богат на магнезий?

Тамаринд или индийска фурма е плодът на тамариндовото дърво. Това е тропически плод, който може да се консумира като сок или плодова паста и се смята за важна съставка в индийската и сенегалската кухня.

Магнезий - колко време трябва да се пие

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Преди прием на добавки се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес