Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

12 май 2024, 06:48 часа

Недостигът на магнезий в организма води до намаляване на имунитета, причинява тревожност и раздразнителност и влошава хода на заболявания като коронарна болест на сърцето, диабет и бронхиална астма. За да се премахне магнезиевият дефицит, се предписват допълнителни лекарства, съдържащи този микроелемент.

Реклама

"За да може магнезият да се усвоява по-добре в организма, трябва да се спазват няколко важни правила. Това се отнася за избора на дневна доза, форма на магнезий и време на прием", споделя руският лекар Оксана Хамитева.

Как е правилно да се пие магнезий?

"За компенсиране на магнезиевия дефицит е по-добре да се използват органични форми на магнезиеви соли - цитрат и хелат. Много от тях идват под формата на хранителни добавки, но най-често експертите препоръчват да се приемат лекарства, които са проверени за качество", казва специалистът.

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Дневната нужда от магнезий за жените е 300-350 mg, за мъжете - 400-450 mg. Минералът трябва да се въвежда постепенно и разделен на няколко дози.

Магнезиевите добавки е най-добре да се приемат следобед. За да се намалят нежеланите реакции от стомашно-чревния тракт, препоръчително е лекарствата да се приемат непосредствено преди или по време на хранене.

По-добре е да не комбинирате приема на магнезий с чай, кафе и алкохолни напитки. Също така не трябва да комбинирате микроелемента с продукти, които увеличават производството на урина, тъй като това допринася за бързото отстраняване на минерала от тялото.

Как правилно да комбинираме магнезия с други витамини?

"Магнезият се комбинира добре с витамини от група В, по-специално с В6. Но не и с B1. Не трябва да комбинирате приема на магнезий с цинк, желязо, фосфор и витамин Е", казва специалистът.

"Това е неочаквана новина за тези, които приемат калциево-магнезиевите комплекси. Тези вещества са антагонисти, така че приемането им заедно е не е препоръчително. Следователно общите препоръки за съвместното им приемане се отнасят само до превантивните дози", допълва още д-р Хамитева. 

Магнезий - колко време трябва да се пие

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес