Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесни упражнения за решаване на проблема с хъркането

28 октомври 2024, 07:45 часа

Хъркането е често срещан проблем, който засяга много хора, като често нарушава съня и оказва влияние върху цялостното здраве. Макар че то може да бъде причинено от различни фактори, като затлъстяване, запушване на носа или сънна апнея, едно често пренебрегвано средство за защита са упражненията. По-конкретно, целенасочените, лесни упражнения могат да помогнат за намаляване или премахване на хъркането чрез укрепване на мускулите, участващи в дишането, и подобряване на въздушния поток по време на сън.

Как упражненията помагат за намаляване на хъркането

Хъркането се появява, когато мускулите на гърлото и мекото небце се отпускат прекалено много по време на сън, което води до запушване на дихателните пътища. Това запушване води до характерния звук на хъркането, тъй като въздухът се опитва да премине през стесненото пространство. Някои упражнения, особено тези, които са насочени към укрепване на езика, гърлото и челюстта, могат да тонизират тези мускули и да предотвратят свиването на дихателните пътища по време на сън.

Още: Лекар: Ето на какво се дължи хъркането

Тези упражнения са лесни и могат да се правят в домашни условия без специално оборудване. Те са насочени към подобряване на мускулния тонус, което помага за поддържане на дихателните пътища отворени и позволява по-плавно и спокойно дишане.

Упражнения за езика

Упражненията за езика са ефективни за намаляване на хъркането, тъй като езикът може да падне обратно в гърлото по време на сън, възпрепятствайки въздушния поток. Често срещано упражнение включва притискане на върха на езика към покрива на устата и придвижването му назад. Повтарянето на това действие в продължение на няколко минути дневно може да спомогне за укрепване на мускулите на езика, което намалява вероятността от запушване.

Друго упражнение за езика включва максимално изплезване на езика, задържане за няколко секунди и след това отпускане. Това действие тонизира езика и подобрява мускулния контрол, като допринася за по-добрия въздушен поток по време на сън.

Още: Как да се отървете от хъркането бързо и трайно

Упражнения за гърло

Мускулите на гърлото играят решаваща роля за хъркането. Едно просто упражнение за гърлото е да произнасяте гласните „А-Е-И-О-У“ на глас и ясно в продължение на няколко минути всеки ден. Това упражнение укрепва мускулите на гърлото и мекото небце, като помага да се предотврати тяхното свиване и причиняване на хъркане.

Прозяването е друго ефективно упражнение за гърлото. Като преувеличавате прозяването, можете да разтегнете и тонизирате мускулите на гърлото, което допринася за по-отворени дихателни пътища по време на сън.

Упражнения за челюстта

Още: Кога хъркането се превръща в симптом на сънна апнея?

Упражненията за челюстта също могат да бъдат полезни за намаляване на хъркането, особено за хора, които хъркат поради разположението на челюстта. Едно полезно упражнение е да държите устата си затворена и да движите челюстта си надясно и наляво, като задържате всяка позиция за няколко секунди. Това упражнение укрепва мускулите, които контролират челюстта, което може да помогне за поддържане на дихателните пътища отворени.

Източник: Sleepfoundation

Забравете за хъркането - тези бабини рецепти ще ви измъкнат от този кошмар

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес