Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарите не ви казват: Това са лекарствата, от които се напълнява

04 януари 2023, 05:40 часа

Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания. В повечето случаи зад този аргумент се крие чувство на срам и собствено безсилие в борбата с прекомерния апетит. И все пак действително някои заболявания и лекарства могат да доведат до засилено отлагане на мазнини, намаляване на мускулната тъкан и задържане на вода в организма.

Преди всичко целодневният престои в леглото, препоръчван при всички инфекциозни и простудни заболявания, дори и най-леките, може да доведе до напълняване. По същата логика, до качване на килограми води всяко състояние, при което човек е длъжен да ограничи двигателната си активност, например при счупване на кост. В състояние на покой организмът започва да разгражда мускулите, което допълнително води до забавяне на метаболизма.

Тъй като метаболизма се регулира от щитовидната жлеза и хипофизата, всички заболявания, които засягат тези органи, водят до колебания в теглото, често изключително сериозни. Например хората с намалена функция на щитовидната жлеза, независимо от хранителния режим, напълняват. Прекомерната активност на жлезата пък води до обратният резултат – рязко отслабване.

Хората с тази кръвна група са с най-слаб имунитет

Безпричинното качване на килограми може да бъде симптом и на аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата. Най-драстично е напълняването при тези хора, при които в следствие на тумора се развива болестта на Кушинг. Тя е свързана с прекомерно производство на кортикостероиди, които карат организма усилено да складира мазнини. Съответно и всички заболявания, които се лекуват продължително с тези хормони, например хроничните алергии, астмата и ревматоидният артрит, водят до същия „пухкав” резултат. Кортикостероидите влияят не само на количеството, но и на разпредeлението на мазнините – те се натрупват най-често около лицето, шията и корема.

Към увеличение на теглото водят и други лекарства:

- Антидепресантите, особено трицикличните;

- Сулфанилурейни препарати, използвани за лечението на диабет II тип - манинил, диапрел, глипизид, новонорм и др.;

- Фенотиазини и невролептици, предписвани при психични разтройства;

- Бета-блокери, намаляващи кръвното налягане;

- Някои антихистаминови препарати, използвани при алергии, например ципрохептадин.

Ако имате съмнение, че напълняването при вас е свързано с дадено заболяване или употребата на медикамент, най-добре се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес