Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Всички правим тези 2 грешки сутрин, но това води до сгъстяване на кръвта

16 ноември 2023, 12:55 часа

Два сутреши навика, които много от нас имат, водят до сгъстяване на кръвта и вредят на здравето на тялото като цяло. Ако сутрин не закусвате и не пиете достатъчно вода след ставане от сън, спрете да го правите. Това съветват руските лекари д-р Михаил Кутушов и д-р Зухра Павлова.

Сгъстяване на кръвта

Токсикологът д-р Кутушов споделя, че ако в диетата има малко протеини, кръвта става по-гъста. Това може да доведе до разширени вени, ангина пекторис, тромбофлебит, инфаркт и други заболявания. Лекарят казва, че за правилното хранене е много важно да ядете морска риба и постно месо. Идеалният вариант е птиче месо. Също така трябва да включите в диетата си млечни продукти и яйца.

Лекар: Този летен плод пречиства кръвта и нормализира кръвната захар

Ендокринологът Зухра Павлова сподели, че протеинът трябва да се консумира на всяко хранене, за да се извлекат максимални ползи. Препоръчително е да добавите поне едно варено яйце към закуската. Лекарят препоръчва също да добавите към диетата си бъркани яйца с филия пълнозърнест хляб или омлет със зеленчуци. Можете да го приготвите без масло в уред за бавно готвене.

Д-р Павлова отбелязва, че закуската е много важна, така че пропускането й е нежелателно. Това се дължи на факта, че сутрин активността на надбъбречните жлези и стомашно-чревния тракт е висока. Ето защо се препоръчва да се храните добре, като добавите протеини и въглехидрати към вашата диета.

Лекарите съветват да пиете повече вода сутрин. За да се елиминира намаляването на обема на циркулиращата кръв, което настъпва при събуждане, се препоръчва изпиване на чаша топла вода на празен стомах. Захарта също е основният фактор, който води до сгъстяване на кръвта и провокира тромбоза.

Традиционно се смята, че сгъстяването на кръвта е свързано с повишаване на нивото на протромбин, компонент на системата за коагулация. Това мнение съществува поради факта, че сериозните усложнения на сърдечно-съдовите заболявания като инфаркт и инсулт се появяват по-често при повишени нива на протромбин. Всъщност вискозитетът се определя от много фактори.

Основната функция на кръвта е да транспортира кислорд, хормони, хранителни вещества и много други вещества. Почти всички активни процеси, които се случват в човешкото тяло, пряко зависят от нормалното функциониране на кръвта. Отклонението от нормата провокира нейното сгъстяване и втечняване. И в първия, и във втория случай това води до нежелани резултати.

Наличието на проблем може да се установи само с общ кръвен тест и коагулограма, които трябва да бъдат предписани от лекар по време на периодични медицински прегледи или при съмнение за заболяване.

Още: Учени разкриха какво се случва с кръвта на хората, които пият алкохол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес