Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

25 април 2024, 05:20 часа
Реклама

Със застаряването на населението нарастват и невродегенеративните заболявания. Паркинсон е едно от тях. Причинява се от загуба на неврони в някои области на мозъка, където се произвежда допамин, чиято липса води до двигателни нарушения, но не само. Паркинсон засяга предимно хора над 50 години, но има и пациенти в по-млада възраст.

Още: 7 естествени средства за намаляване на сърдечните заболявания и стреса

Може ли Паркинсон да засегне хора под 50 години

„Това е форма на Паркинсон, нарича се ювенилен, имате болестта на Паркинсон, записана във вашето ДНК, това е малка категория пациенти... симптомите се появяват рано на 35-40 години, много млада възраст за невродегенеративните заболявания, тъй като основната възрастовата група е над 50 години".

Гените са основната причина, но не и единствената. Неврологът Ентела Баша изброява фактори от околната среда и казва, че засяга мъжете повече от жените в съотношение 1,4 към 1 и показва първоначалните признаци.

Какви са признаците за наличие на Паркинсон и може ли външни фактори да го предизвикат

„Нужни са четири специфични признака - тремор, замръзване, забавени движения при извършване на действия и загуба на равновесие, за да се диагностицира болеста на Паркинсон, пациента трябва да отговаря на 2 до 3 от тези четири критерия. Основно хората, които са работили с пестициди, химикали, фермерите, които наторяват земята, са изложени на по-висок риск от останалата част от градското население, да развият Паркинсон."

При липса на лечение за пълно излекуване на болестта, Световният ден за информираност за болестта на Паркинсон се фокусира върху възможно най-доброто управление на симптомите с индивидуална терапия и промени в начина на живот чрез здравословно хранене и физическа активност.

„Вие не губите живота си, ако сте болни от Паркинсон, в напредналите стадии смъртността при болните пациенти идва от припокриващи се заболявания, инфаркт например, но главно тези хора губят живота си от пневмония.“

Още: 3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Според Световната здравна организация болестта на Паркинсон може да засегне повече от 12 милиона души до 2040 г.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес