Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Задължително направете това с патладжана, за да не навреди на здравето ви

19 септември 2022, 14:23 часа

Ендокринологът и диетологът д-р Полина Королева разкри какво задължително трябва да се направи с патладжана, за да не вреди на здравето ни.

Лекарят споделя, че понякога патладжаните могат да предизвикват алергична реакция. Това се дължи на факта, че те съдържат вещества, които освобождават хистамин. В резултат, консумацията им води до поява на обрив, който наподобява уртикария. Също така, патладжаните, подобно на други зеленчуци, могат да натрупат алкалоид, наречен соланин. Ако патладжанът се съхранява по-дълго време, тогава в него ще се натрупа повече соланин.

Лекар разкри кой НЕ трябва да яде патладжан

Диетологът отбелязва, че не се препоръчва да се изключват патладжаните от диетата, тъй като те съдържат както витамини, така и антиоксиданти, които предпазват тялото от оксидативен стрес. Д-р Королева препоръча да се даде предпочитание на младите патладжани, които имат малки семена и кожата им не е твърде груба.

Какво трябва да направите с патладжана, за да не навреди на здравето ви?

Препоръчително е да накиснете патладжана в подсолена вода или да го сварите за няколко минути, за да намалите количеството на соланин в него. След това може да пристъпите към изпълнението на конкретната рецепта.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес