Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Задължително яжте тези храни при магнитни бури

05 октомври 2024, 21:05 часа

Руският лекар д-р Андрей Кондрахин разказа как да се храните правилно, за да помогнете на тялото си по време на магнитни бури.

Най-добрите храни при магнитно бури 

Лекарят препоръчва да се избягват мазни, пържени и пушени храни по време на магнитни бури и когато не се чувствате добре. По-добре е да избягвате да пиете чай и кафе; най-добрата напитка е чистата вода. И най-добрата храна ще бъдат зеленчуци, плодове, заешко и птиче месо.

Какво изпитват хората по време на магнитни бури и промени във времето? 

През този период трябва да спите пълноценно, за предпочитане поне осем часа на ден, и да си почивате повече и да релаксирате. В същото време можете да спортувате, но с умерени натоварвания.

„Тялото отделя много време и усилия за храносмилането на тежки храни - мазни, пържени, пушени - и създава натоварване. Освен това има и натоварване отвън - магнитна буря. Следователно тялото може да бъде претоварено и човекът ще почувства дискомфорт“, отбелязва д-р Кондрахин.

Как магнитните бури влияят на хората?

Много хора са сигурни, че по време на магнитни бури тяхното здраве се влошава и хроничните заболявания се влошават, но основаната на доказателства наука отрича това. Например официалната позиция на Геоложката служба на САЩ е, че магнитните бури могат да бъдат опасни само за пилоти, летящи на големи височини, и астронавти поради повишените нива на радиация по време на слънчевата активност.

„Повтарящите се магнитни бури са естествен процес“, обяснява Сергей Анисимов.

"Има две противоположни мнения за влиянието на магнитните бури върху хората: учените казват, че няма влияние, тъй като хората са еволюционно адаптирани към подобни промени в магнитното поле на Земята, а лекарите казват, напротив, че има връзка между магнитни бури и човешкото здраве. Вярно, все още не е ясно как точно магнитните бури влияят на хората", каза д-р Кондрахин.

"Има две хипотези. Едината казва, че човек може да се почувства зле, защото колебанията във външното магнитно поле на планетата резонират с вътрешните колебания в тялото, в резултат на което се нарушава функционирането на клетките.Според втората, магнитните бури могат да повлияят на нивото на хормона мелатонин, който е отговорен за състоянието на човека. Нито едната, нито другата хипотеза обаче не могат да бъдат доказани в лаборатория", допълва специалистът.

Силна магнитна буря застигна земята (Видео)

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес