Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Възрастните хора трябва да избягват тази риба

03 октомври 2024, 10:51 часа

Рибата е изключително полезна за тялото, но два вида от нея не трябва да присъстват в диетата на възрастните хора. В напреднала възраст си струва да преразгледате системата за хранене и е по-добре възрастните хора да не ядат това, което е приемливо за младите хора, например сьомга и скумрия, които създават риск от развитие на атеросклероза, каза диетологът Людмила Микитюк.

Според лекаря храните в диетата на възрастните хора трябва да са достатъчно калорични и обогатени с основни витамини и минерали.

Най-полезната и най-вредната риба за възрастните хора

Д-р Людмила Микитюк съветва по-възрастните да ядат повече бяла риба, а самите порции да са по-малки от тези, които се считат за нормални в млада и средна възраст.

Това е най-полезната риба за възрастните хора - тя пази сърцето и контролира холестерола 

„Препоръчва се бяла риба, а не сьомга или скумрия, които съдържат много мазнини, които увеличават риска от развитие на атеросклероза. Храненето трябва да бъде разнообразно, за да може тялото да функционира пълноценно. Диетата трябва да включва храни, съдържащи желязо, магнезий, витамин D, омега-3 и витамин С“, подчертава д-р Людмила Микитюк.

Лекарят също призова възрастните хора да ядат повече копър, магданоз, босилек и спанак. Тя пояснява, че тези продукти са известни с високата си хранителна стойност. Богатите на желязо тиквени семки също имат благоприятен ефект върху организма в напреднала възраст.

Друг важен фактор е нивото на витамин А, който може да забави естественото стареене на кожата, да подобри зрението и състоянието на косата и ноктите. Може да се намери в червени и оранжеви зеленчуци: домати, моркови, чушки. Също така си струва да се погрижите за насищането на тялото с витамини от група В и фолиева киселина.

По отношение на рибата тя е продукт номер едно за перфектното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка, поради високото си съдържание на полиненаситени Омега-3 мастни киселини. Те „активират“ клетките на тялото. В резултат на това се подобрява дейността на сърдечно-съдовата система и се намалява рискът от развитие на сърдечно -съдови заболявания. Също така се нормализира кръвното налягане. Чрез подобряване на мозъчната функция мисловните процеси стават по-ефективни и способността за учене и усвояване на нова информация се увеличава.

"Учените признават и достойнството на омега-3 мастните киселини като способността им да влияят благоприятно върху зрителната острота, състоянието на кожата, косата и ноктите, както и настроението", казва още специалистът.

В допълнение, рибата съдържа голямо количество витамини, макро- и микроелементи. Особено ценни са витамините А, D и групата В. Витамин А е един от основните и незаменими участници в процесите на възстановяване, окисление и метаболизъм в организма. Витамин D е от съществено значение за костната тъкан и е ефективен за предотвратяване на рахит при деца. Витамините от група В укрепват имунната система , имат благоприятен ефект върху функционирането на централната нервна система и са необходими за психическото и психическо здраве. Освен това рибата, предимно морска, е богата на микроелементи като йод и флуор, чийто дефицит е често срещан проблем при много хора.

Лекар: Това е най-добрата риба за щитовидната жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес