Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Водата с лимон сутрин трябва да се пие така, за да е най-полезна здравен съвет за деня, 28 септември

28 септември 2024, 13:19 часа

Дали чаша вода с лимон на гладно е незаменим сутрешен ритуал за привържениците на здравословния начин на живот или безполезна идея, отговор на този въпрос дава д-р Лаура Парада. 

Как е правилно да се пие вода с лимон сутрин?

Тази проста напитка, според експерта, може наистина да е от полза за тялото, но в същото време има противопоказания, които си струва да се вземат предвид.

„Помага за подобряване на храносмилането ви сутрин“, обяснява диетологът Лаура Парада. Тя също така отбелязва, че лимонът има способността да стимулира производството на жлъчка и стомашен сок и следователно може да предотврати газове и подуване на корема.

Вода с лимон - как влияе на холестерола 

Експертът съветва да се обърне внимание на температурата на водата. Идеалният вариант е да се пие топла, но не гореща.

„Ако течността е със същата температура като телесната, тя се усвоява много по-бързо“, казва специалистът.

"Въпреки че пиенето на празен стомах е ефективен начин да стимулирате метаболизма си и да хидратирате тялото си, не трябва да очаквате да отслабнете с вода с лимон. Но парче цитрус ви позволява да придадете на чистата вода приятен вкус - в резултат на това пиете повече с удоволствие", казва лекарят.

Ползи от водата с лимон

Редовната консумация на вода с лимон има благоприятен ефект върху тялото: метаболитните процеси се нормализират; кръвната захар намалява; прочистват се черният дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт, нормализира се лимфотока. Процесът на стареене също се забавя, високото кръвно налягане намалява и имунитетът се повишава.

Лекарят препоръчва пиенето на вода с лимон при настинки, отравяне на тялото и често хълцане. Високата температура може да се свали, като се изпие чаша вода с лимон преди лягане.

Вода с лимон: вредна ли е?

"Може ли обикновената вода с добавен лимон да навреди на тялото? Да, може, но в много редки случаи", казва лекарят.

Самата лимонена киселина е кисела среда (агресивна). На първо място, от това страда зъбният емайл. Ако имате много чувствителни зъби, честото използване на вода с лимон ще доведе до разрушаване на емайла и появата на ерозия. Зъбите ще станат много чувствителни към топли и студени напитки и храна. Затова се препоръчва да се пие вода с лимон със сламка. Това ще намали контакта на киселинната среда със зъбите.

Хората със стомашно-чревни заболявания или повишена стомашна киселинност не трябва да пият тази напитка. В този случай няма да има полза от водата с лимон, напротив, ще се увеличи шансът за развитие на стомашна язва, гастрит или други заболявания.

Хората, склонни към алергии, също трябва да внимават с вода с лимон. Честата консумация на тази напитка може да доведе до кожни обриви, подуване или копривна треска.

Вода с лимон - как влияе на жлъчката

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес