Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: В тази ядка има най-много витамини

26 септември 2024, 11:10 часа

Полезно е да включите ядки в диетата си, най-здравословните са орехи, бадеми и кедрови ядки, съобщава диетологът Людмила Денисенко.

Ядката с най-много витамини в състава си 

„Ядките са от съществено значение за нормалната мозъчна функция. Не напразно свещениците в древен Вавилон са забраняваки на обикновените хора да ги ядат, вярвайки, че тези те укрепват ума. Аминокиселините, съдържащи се в ядките, включително фенилаланин и левцин, са от съществено значение за обновяването на мозъчните клетки и нервните клетки“, отбелязва експертът.

Могат ли орехите да запълнят дефицита на йод - отговор от лекар 

Според нея орехите съдържат много витамин С, мазнини, богати на ненаситени мастни киселини, витамини В1, Е, желязо, каротин, калий, магнезий, йод. Те имат бактерицидно и противовъзпалително действие, могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, да укрепят мускулите и да облекчат умората след физическа активност. Бадемите съдържат много калций, желязо, фосфор, витамини В2 и В3, които са необходими за здрави зъби, коса и кожа. Тази ядка също така насърчава нормалния метаболизъм и е полезна при анемия и зрителни увреждания.

Д-р Денисенко отбелязва, че най-голямо количество витамини и минерали се съдържа в кедровите ядки. Имат подмладяващ ефект и ускоряват регенерацията на клетките.

Състав и ползи от кедровите ядки

Кедровите ядки са незаменим продукт в диетата на децата, тъй като съдържащите се в тях витамини допринасят за растежа на тялото. Те съдържат следните витамини:

  • Витамин А е витамин, който насърчава растежа и развитието;
  • Витамин В1 (тиамин), който участва в регулирането на окисляването на въглеводородните метаболитни продукти, е необходим за метаболизма на аминокиселините, образуването на мастни киселини и засяга сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и нервната системи;
  • Витамин B2 (рибофлавин), който помага на тялото да преобразува протеини, мазнини и въглехидрати в енергия, участва в образуването и поддържането на телесните тъкани; спомага за подобряване на зрителната острота, необходим е за функционирането на нервната система, черния дроб, хемопоетичната система, а също така има положителен ефект върху състоянието на кожата и лигавиците;
  • Витамин B3 (ниацин) - участва в синтеза на мазнини, протеиновия метаболизъм и превръщането на храната в енергия; регулира нервната и сърдечно-съдовата система, метаболизма на холестерола и хемопоезата, подобрява работата на храносмилателните органи;
  • Витамин Е (токофенол), който е необходим за функционирането на ендокринната система, метаболизма на протеините и въглехидратите, подпомага усвояването на мазнините, витамините А и D и предпазва клетъчните мембрани от увреждане.

Кедровите ядки съдържат и ценни микро- и макроелементи: мед, магнезий, манган, силиций, ванадий, калий, фосфор, калций, молибден, никел, йод, калай, бор, цинк, желязо. Освен изброените, в състава на кедровите ядки влизат още: барий, титан, сребро, алуминий, йодиди, кобалт, натрий. В допълнение към висококачествените протеини, кедровите ядки съдържат и различни видове въглехидрати, включително: глюкоза, фруктоза, захароза, захари, нишесте, декстрини, пентозани и фибри.

Тази ядка е любима на диетолозите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес