Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: В тази храна има най-много витамин Д

12 октомври 2024, 13:31 часа

Поради излагането на ултравиолетова радиация, гъбите натрупват големи количества витамин Д. Този продукт може да се добави към различни ястия за поддържане на здравето през студения сезон. За това говори британският диетолог Едуард Матер.

Храната с най-много витамин Д 

Според диетолога гъбите съдържат най-голямо количество вит. D, тъй като растат под въздействието на слънцето и ултравиолетовото лъчение. Вит. D е отговорен за усвояването на калция и фосфора в организма. Тези елементи са от съществено значение за здравето на костите. Той също участва в нормалното функциониране на имунната, сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната система и поддържа адекватни нива на производство и секреция на инсулин.

Витамин Д - как влияе на сърцето 

Диетологът добавя, че гъбите е лесно да бъдат добавени към различни ястия. Лекарят препоръчва с тях да се разнообразят салатите, супите и тестените изделия. Този трик ще ви помогне да направите храната си възможно най-здравословна. Той отбелязва още, че не само гъбите са богати на вит. D, но и яйцата, черният дроб на треска, скумрията, рибеното масло, херингата и сьомгата.

Полза и вреда от гъбите

Гъбите съдържат 18 от 20 аминокиселини, които са строителни материали за клетките на тялото. Най-полезните, по отношение на съдържанието на максимално количество полезни вещества, са манатарки, медени гъби. Въпреки уникалния си химичен състав, гъбите все още не могат да бъдат поставени наравно с най-здравословните и диетични продукти и има много причини за това:

гъбите се усвояват лошо в стомашно-чревния тракт поради високото съдържание на хитин, който е много труден за обработка от организма. Най-високата концентрация на хитин се намира в стъблата на гъбите, така че е по-добре да не ги ядете или поне да премахнете горния слой от тях преди готвене.

Гъбите забавят секрецията на стомашен сок, в резултат на което може да се влоши не само храносмилането на самите гъби, но и на друга храна, консумирана с тях. Следователно гъбите се считат за тежка храна и дори на здрави хора не се препоръчва да ги ядат често и в големи количества.

Гъбите имат способността да натрупват вредни вещества. В гъбите, отглеждани в и в близост до замърсени зони, се откриват соли на тежки метали, радиоактивни частици и други вредни вещества и колкото по-голяма е гъбата, толкова повече вещества, токсични за човешкото тяло, се натрупват в нея.

Това е първият симптом на дефицит на витамин Д

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес