Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този зеленчук е задължителен за жените над 45 години

03 септември 2023, 15:55 часа

В борбата за вечна младост всички средства са добри - особено когато вече сте преминали границата от 45 години, но в случая консумацията на един зеленчук е задължителна според д-р Маргарита Королева. Помагането на тялото да се справи с ефектите от естествените промени може да стане не само чрез редовна грижа, но и чрез балансирана диета.

Експертът препоръчва консумацията на тиквички, които са богати на калий, натрий, калций, магнезий и други минерали. Зеленчукът е полезен и с това, че не може да предизвика алергични реакции, поради което се препоръчва за хора от всички възрасти.

Защо тиквичките са толкова полезни в зряла възраст?

Според лекаря те укрепват стените на кръвоносните съдове, забавят процеса на стареене и помагат да се запази яснотата на зрението до дълбока старост. Можете да ядете този зеленчук под всякаква форма - както суров, така и като част от различни термично обработени ястия.

Ендокринолог: Този евтин зеленчук сваля кръвната захар

Тиквичката помага за подобряване на храносмилането и премахване на вредните вещества от тялото. Тя е особено полезна при заболявания на черния дроб, сърцето, бъбреците, стомаха. Колкото по-малки са тиквичките, толкова по-малко трябва да ги готвите – малките зеленчуци могат да се консумират сурови като добавка към сосове. Тиквичките се приготвят много лесно и са подходящи за почти всеки начин на готвене: варени или на пара, печени, на скара, пържени на тиган или във фурна. Само не ги варете много дълго, тъй като омекват, стават безвкусни и губят полезните си свойства. Най-добре е да ги готвите на пара или в минимално количество подсолена вряща вода за около една минута, след което веднага да го потопите в студена вода. Суровите настъргани тиквички са отлична добавка към салати, гарнитура към риба на скара с изцеден лимонов сок. Намачкайте ги и комбинирайте с праз или грах, сервирайте с агнешко печено. Малките, млади тиквички могат да се сотират цели в масло от мащерка или да се приготвят на пара.

Тиквичките трябва да бъдат изключени от диетата за хора, които имат проблеми с функционирането на жлъчния мехур и бъбреците. Това се дължи на факта, че съдържт много оксалати, които могат да провокират развитието на уролитиаза. В допълнение, тези вещества пречат на нормалното усвояване на калция, въпреки че това тяхно свойство не представлява заплаха за здравето. Също така, тиквичките не трябва да се консумират, ако отделянето на калий е нарушено в организма. А семената на зеленчука могат да навредят на зъбите, тъй като могат да изтънят емайла.

Още: Лекар: Този зеленчук сваля кръвното, но вреди на бъбреците

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес