Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този витамин блокира напълняването през зимата

20 ноември 2023, 12:16 часа

 

През зимата е по-трудно да се поддържа нормално тегло и напълняването е почти неизбежно. Има много причини: физическата активност намалява, водим по-заседнал начин на живот, а освен това през студения сезон се увеличава желанието за висококалорични храни. Но гастроентерологът Дария Утюмова казва, че витамин D също е отговорен за това или по-скоро липсата му в организма. Именно поради липсата на слънчева светлина и следователно на витамин D, апетитът на човек се увеличава. 

Витаминът, който блокира напълняването 

„Витамин D влияе върху секрецията на лептин, производството на паратиреоиден хормон и калцитриол, които карат тялото да натрупва мастна тъкан“, споделя д-р Утюмова. 
Затова лекарят препоръчва през зимата всеки ден да се приемат добавки, съдържащи този „слънчев“ витамин. 
„Дозировката на витамина трябва да е превантивна, тоест 2000 единици на ден“, подчертава гастроентерологът. Тя също така препоръча през зимата да стоите по-често в ярко осветени помещения. 
„Това помага в борбата със сънливостта и нарастващото желание за ядене, които са причинени от производството на хормона мелатонин поради повечето
тъмни часове“, обяснява д-р Утюмова. 
Най-важната функция на вит. D е активното му участие в калциево-фосфорния метаболизъм. Насърчава усвояването на калций от червата. Съответно, ако в организма няма достатъчно количество от него, нивото на калций в кръвта намалява. Дългосрочният дефицит на вит. D може да доведе до развитие на остеопороза и патологични фрактури. 
Ролята на вит. D за човешкия имунитет е голяма. Нормалното му количество намалява риска от развитие на автоимунни заболявания като автоимунен тиреоидит, множествена склероза, възпалителни заболявания на червата и ревматоиден артрит. Също така, достатъчно количество това вещество предотвратява инфекцията с туберкулоза, хепатит, ARVI и други заболявания. 
По време на бременност намалените нива на вит. D увеличават вероятността от прееклампсия, инфекции, преждевременно раждане и гестационен диабет. 
Дефицитът му увеличава риска от развитие на синдром на поликистозни яйчници. Тежкият недостиг на това вещество допринася за развитието на миопатия, тежка мускулна слабост и може да се появи затруднено ходене. 
Справянето с дефицита на вит. D е доста лесно. Най-важното е да идентифицирате проблема навреме и да започнете да приемате необходимите лекарства, които специалист ще избере за вас. 
Балансираната диета, богата на този витамин, също ще помогне да се избегнат усложненията на хиповитаминоза. По-голямата част от това хранително вещество се намира в рибеното масло и мазните риби (дива и отглеждана сьомга, скумрия, херинга, риба тон, сом, сардини); яйца; масло; телешки черен дроб и пълномаслено мляко. 
Не забравяйте да добавяте тези храни към диетата си ежедневно, за да поддържате костите, зъбите и мускулите си силни и здрави! 
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 
 
 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес