Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този симптом с краката издава запушени артерии

21 януари 2023, 23:00 часа

Високият холестерол може да причини много здравословни проблеми, но един от първите е периферната артериална болест (ПАБ), която се свързва със запушени артерии. В същото време притока на кръв към крайниците се блокира от пълните с холестеролни плаки съдове.

Симптомът с краката, който издава запушени артерии

Понякога промяната в цвета на краката е първият знак, който показва запушване на артериите.

„Първият симптом на периферно артериално заболяване е болка, спазми или дискомфорт в краката или задните части, причинени от интермитентно накуцване. Накуцването е симптом на стесняване или запушване на артерия. Симптомите включват болка или парене в крайниците, особено в покой. Други ключови признаци могат да се появят по кожата на краката, която може да стане петна или чувствителна на допир. Когато краката променят цвета си, това може да означава и прогресиращо съдово заболяване ”, споделя кардиологът д-р Олег Варфоломеев.

Тези симптоми издават, че артериите ви са запушени с холестерол

Повечето пациенти забелязват, че кракът им става блед, когато се повдига и се зачервява, когато се спуска.

Тези промени в цвета на крайниците обикновено сигнализират за възпрепятстван кръвен поток поради плака, блокираща артериите. Тъй като мускулите на краката са лишени от кислород и богата на хранителни вещества кръв, те са принудени да работят по-усилено.

Лошото кръвообращение поради ПАБ може да разкъса кръвоносните съдове в близост до кожата или да увреди тъканта. Налягането във вените може да намалее, което води до събиране на кръвта и образуване на петна. Понякога желязото от червените кръвни клетки започва да обезцветява кожата на подбедрицата. В случая може да се наблюдава потъмняване или зачервяване на кожата или рядката поява на обрив.

Тези 4 напитки втвърдяват артериите и водят до кръвни съсиреци

Ако тези симптоми не се лекуват бързо, те могат да доведат до некроза на тъканите на крайниците. При някои хора симптомите може да се влошат по-бързо отколкото при други.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес