Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този сезонен зеленчук сваля кръвното и е полезен за червата

09 септември 2024, 11:11 часа

Един сезонен зеленчук сваля кръвното и се грижи за здравето на червата. Защо е важно да включите патладжани в диетата - диетологът д-р Елена Соломатина дава отговор на този въпрос.

Ползи от патладжаните за кръвното, червата и здравето

Патладжаните съдържат преди всичко здравословни фибри за тялото, казва Елена Соломатина. Според нея функционирането на червата, а оттам и състоянието на човешката имунна система зависи от фибрите.

Този зеленчук сваля едновременно кръвното и холестерола 

„Преди това фибрите се смятаха за вид баласт, акцентът беше върху витамините, микро- и макроелементите и други полезни вещества в продукта. В днешно време фибрите може дори да излязат на първо място, защото подхранват нашите полезни, приятелски бактерии. Това е пробиотик, който ни предпазва от болести, тъй като 80% от имунокомпетентните клетки се намират в червата. От тяхната работа зависи нашето настроение, психическо състояние и степен на възпаление“, отбелязва д-р Елена Соломатина.

Освен фибри, патладжаните съдържат и други полезни вещества, продължава лекарят.

„Патладжаните съдържат много витамин С. Те съдържат калий, който намалява отоците, понижава кръвното налягане и укрепва сърдечния мускул. Патладжаните съдържат магнезий, който е отговорен за нервната система и костната тъкан, както и манган, кобалт и фолиева киселина“, казва д-р Елена Соломатина.

Но за да получите максимално количество хранителни вещества от патладжаните, трябва да ги сготвите правилно, подчертава експертът. 

„Патладжаните е по-добре да се пекат или задушават, а още по-добре – да се пекат на скара, защото като добавим олио при пържене, те поемат всичко много добре и стават прекалено калорични. Въпреки че печенето на скара частично унищожава витамин С, остават антиоксиданти – антоцианини и фенолни съединения“, казва д-р Елена Соломатина.

„Патладжанът е най-здравословният и диетичен зеленчук, който съдържа витамини от група В , каротин, калий, калций, фосфор, манган, желязо, магнезий, фибри, фолиева киселина“, казва диетологът Кристина Ляшко.

Според нея включването на патладжани в диетата има благоприятен ефект върху нервната система, подобрява паметта, укрепва костите и сърдечно-съдовата система, а също така намалява нивата на холестерола .

Патладжаните се препоръчват при хроничен гастрит, тъй като в кората на зеленчука се съдържат такива полезни вещества като флавоноиди и фенолни киселини - те отлично намаляват ефектите от дисбактериозата, обяснява експертът.

Освен това патладжаните са богати на антиоксиданти, които намаляват възпалението и подобряват здравето на сърцето и помагат за предотвратяване на окисляването на холестерола в тялото, добавя д-р Ляшко.

„Поради съдържанието на ферулова киселина, консумацията на този зеленчук може да подобри здравето на кожата и да забави процеса на стареене“, отбелязва диетологът.

Здравен съвет за деня, 3 септември: Лекар: Мерете кръвното само така, за да няма грешки

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес