Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този плод сваля кръвното и укрепва ставите

09 септември 2024, 22:35 часа

Руският лекар д-р Марина Малцева посочва един плод, който сваля кръвното, укрепва ставите и стимулира имунитета.

Кой е този плод?

Сто грама нар съдържат 10,2 мг витамин С, който попълва 30% от дневната нужда от този витамин. Поради тази причина може да се нарече един от източниците на аскорбинова киселина, която е важна за поддържането на имунитета, синтеза на колаген и защитата на клетките от окисляване и разрушаване. Плодът съдържа още:

  • витамин Е - 0,60 mg;
  • витамин B5 - 0,38 mg;
  • витамин B1 - 0,07 mg;
  • витамин B2 - 0,05 mg;
  • витамин B6 - 0,08 mg;
  • витамин B9 - 38 mcg;
  • витамин К - 16,4 мкг;

Лекар: Този сезонен зеленчук сваля кръвното и е полезен за червата

От минералите в състава му най-висока е концентрацията на калий – 150 мг на 100 гр. В същото време зрънцата нар съдържат калций, силиций, магнезий, натрий, фосфор, 2 мкг йод и дори флуор.

"Известно е, че нарът е източник на желязо. Всъщност концентрацията му е малка - само 1 mg (на 100 гр) - и освен това е растителна, нехемова субстанция, която се абсорбира от тялото в малък обем. За да попълните наистина запасите от желязо в организма и да нормализирате нивата на хемоглобина в кръвта, трябва да комбинирате семена от нар с червено месо и морски дарове", казва д-р Малцева.

„Ако комбинирате нар с червено месо и карантии, ще бъде много по-лесно да повишите хемоглобина, тъй като освен желязо, вие се нуждаете от достатъчно количество протеин и други кофактори за усвояването на желязото - витамин С, витамин В9, В12 и др. “, споделя още д-р Малцева. 

Сто грама нар съдържат от 72 до 83 kcal, в зависимост от сорта. Във всеки случай нарът е нискокалоричен продукт, който може да бъде включен във вашата диета.

Ползи от нара за здравето на човешкия организъм

Нарът повишава имунитета и има противовъзпалително действие, предпазвайки тялото от токсини и свободни радикали. И това не се дължи само на съдържанието на витамин С в състава му: плодът съдържа веществото пуникалагин - мощен антиоксидант. В допълнение, тези вещества, заедно с пуновата киселина, която също присъства в зърната и сока от нар, намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания, като нормализират нивото на триглицеридите, глюкозата и "лошия" холестерол в кръвта. Затова нарът се препоръчва на хора в преддиабетно състояние и вече диагностициран диабет.

Нарът има способността да намалява кръвното налягане. Пиенето на 150 мл сок от нар дневно нормализира кръвното налягане и намалява риска от развитие на хипертония, което е доказано от учени, споделя още лекарят.

Плодът има мощно антивирусно и противогъбично действие. Растителните съединения, съдържащи се в зърната, ефективно се борят с гъбични инфекции и орални заболявания.

Нарът укрепва ставите и намалява болката. Екстрактът от този плод блокира ензимите, които увреждат ставите, особено при тези, които вече страдат от артрит.

Нарът влияе положително на функционирането на нервната система и помага на организма да се бори със стреса, благодарение на съдържанието на витамини от група В в състава си.

Плодът подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Фибрите в нара стимулират чревната перилстатика, а киселият плод помага за нормализиране на киселинността, което е важно при хора с хипоациден гастрит.

Високото съдържание на желязо в сока от нар предотвратява риска от развитие на анемия, като попълва необходимия дневен прием на веществото в организма. Както споменахме по-рано, зърната на един плод не съдържат много желязо, така че трябва да се комбинират с други източници на желязо 

„На изток маслото от семена от нар се използва като външно, лечебно средство, което подобрява състоянието на кожата и ноктите“, добавя д-р Марина Малцева. 

Както отбелязва Марина Малцева, оптималното количество от този плод е 100-150 гр на ден или не повече от 100 мл концентриран сок, разреден с вода.

Този зеленчук сваля едновременно кръвното и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес