Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този любим сезонен плод регулира кръвното налягане и холестерола

21 октомври 2024, 20:00 часа

Мандарините съдържат хранителни вещества, които помагат на раните да зарастват по-бързо и ни правят по-устойчиви на настинки, но също така имат някои изненадващи ползи за сърцето и контрола на теглото.

Мандарините не само са сред най-вкусните цитрусови плодове, но и съдържат много хранителни вещества и витамини, полезни за профилактика и възстановяване на заболявания. Влиянието върху имунитета и неговото подобряване е важно не само за настинки и устойчивост на вируси, но и за предотвратяване на развитието на сериозни заболявания.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Какви хранителни вещества съдържат мандарините?

Една средно голяма мандарина (88 грама) съдържа следните хранителни вещества:

– въглехидрати (11,7 g)

– общи захари (9,33 g)

– калций (32,6 mg)

– фолиева киселина (14,1 mcg)

– бета каротин (136 mcg)

– голямо количество фибри

Мандарините също съдържат множество други активни съединения, които могат да бъдат полезни за нашето здраве, ако се консумират ежедневно в умерени количества, предимно витамин С, Е и В12.

Витамин С в мандарини: Kоличество и ползи

Цитрусовите плодове са отличен източник на витамин С. Една средно голяма мандарина осигурява 31 процента от дневната нужда на възрастна жена от витамин С и 27 процента от тази на мъжа. Тъй като готвенето унищожава витамин С, най-добрият начин да извлечете максимални ползи от хранителните витамини на мандарините е да ги ядете сурови.

Някои категории хора може да са изложени на по-голям риск от дефицит на витамин С (пушачи, хора с лоша абсорбция...). Пациентите с чувствителни черва трябва да проверят ефекта на цитрусите върху чревната си флора и да се консултират с лекар преди ежедневна консумация.

Мандарините и другите цитрусови плодове имат широк спектър от ефекти. Множество проучвания потвърждават, че фитохимикалите и активните съединения в цитрусите имат следните полезни за здравето свойства:

– антиоксиданти

– противовъзпалителни

– антикарциногенни

– невропротективни

– сърдечно-съдова защита

В същото проучване учените отбелязват широко разпространение в някои страни (Азия, включително Китай, Япония и Корея) за следните състояния:

– храносмилане

– кашлица

– възпалителни състояния на кожата

– мускулни болки

– високо кръвно налягане

Това са най-значимите ползи за здравето, за които трябва да консумирате мандарини:

1. Мандарините предлагат изобилие от антиоксиданти

В допълнение към значителното ниво на витамин С за осигуряване на дневното количество от този витамин, те съдържат и антиоксиданти като бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Споменатите каротеноиди помагат за здравето на очите и кожата.

2. Подпомага растежа на косата благодарение на витамин В

Мандарините също са богати на витамини Е и В, които са жизненоважни за здравината и устойчивостта на косата. Ако към маската или балсама за коса добавим малко изцеден сок от мандарина, ще подобрим нейния блясък и издръжливост.

3. Помагат при отслабване и контрол на теглото

Този плод е пълен с фибри, което ни позволява да се чувстваме сити по-дълго и влияе върху функционалността на храносмилателната система. И двете допринасят за поддържането и по-добрия контрол на телесното тегло. Мандарините също са добра идея поради високото съдържание на вода.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

4. Здрави кости

Магнезият, калцият и фосфорът, съдържащи се в мандарините, допринасят за здравето на костите, косата и ноктите. Това е особено важно за жени в менопауза и с остеопороза.

5. По-добър контрол на кръвното налягане

Редовната консумация на мандарини в умерени количества може да помогне за контролиране на кръвното налягане. Фибрите, калият и антиоксидантите в плода поддържат гладкото протичане на кръвта и помагат за нормализиране на кръвното налягане.

6. Мандарини и добър холестерол

Пектинът, който се съдържа в мандарините, не позволява на лошия холестерол да се абсорбира в червата и да остане там. По този начин добрият холестерол, който получаваме от храната, се възползва.

7. Стабилност на имунната система и профилактика на опасни заболявания

Мандарините съдържат хранителни вещества, които помагат за заздравяването на рани и предпазват от настинки, но също така поддържат нервната система и мускулните спазми. Все повече са изследванията, изследващи влиянието на цитрусовите плодове и мандарините върху превенцията на злокачествени заболявания. Резултатите са обнадеждаващи, тъй като показват определени свойства за предотвратяване на развитието на рак на черния дроб или гърдата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес